O Víně

16.04.2018 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.04.2018 07:00

Natur ryšák 2015 zemské - Petr Koráb Boleradice

Jak hodnotím Natur ryšák ročníku 2015, který byl zatříděný jako moravské zemské víno, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev mi v březnu 2018 daroval Tomáš, který se zrovna vracel z degustace v tomto vinařství a zastavil se při návratu domů u mne doma. Jedná se o zajímavě nazvané víno Natur ryšák, u kterého je dále anglický text orange wine. I když je víno zatříděno jako moravské zemské, cukernatost hroznů v době sklizně 7. října 2015 činila 20,5 °NM. Hrozny mají původ na viniční trati Psinky ve vinařské obci Boleradice. Stáří vinohradu 28 let. Víno zrálo v akátovém sudu.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem: "Stáčeno s úctou ke starým vinohradům". Adjustáž je originální a nepřehlédnutelná. Zadní etiketa uvádí spoustu informací, např. datum sklizně a místo původu. Chybí jen informace ohledně použité odrůdy případně, o jakou se jedná kupáž.

Barva je skutečně "ryšavá" nebo chcete-li oranžová. Je lehce zakalená a má velmi slušnou intenzitu a viskozitu. Vůně je zvláštní a první co vás upoutá je zajímavý bylinkový odstín v podobě máty.

Chuť je středně dlouhá a má naprosto nezvyklý závěr, ve kterém vystoupí nahořklost a opět herbální tóny. V dozvuku najdete velmi jemnou kyselinku (4,8 g/l) a velmi nízký zbytkový cukr (1,1 g/l). Pocitově na mne ryšák působí, že má velmi nízký obsah alkoholu a také mi na první dojem připadal jako lehce zkvašený vinný mošt. I když nemám s tímto typem vína žádnou zkušenost, lahev doporučuji otevřít v roce 2018, protože jsou v chuti zřetelné známky únavy.

Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Natur ryšák
Odrůda: neuvedeno
Ročník: 2015
Jakost: zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Boleradice
Viniční trať: Psinky
Výrobce: Petr Koráb Boleradice
Alkohol: 11,0 % obj.
Číslo šarže: 1515
Obsah zbytkového cukru: 1,1 g/l
Obsah kyselin: 4,8 g/l
Bezcukerný extrakt: neuvedeno
Cukernatost hroznů v době sklizně: 20,5 °NM
Datum sklizně: 7. října 2015
Stáří révy vinné: 28 let
Teplota skladování: 10 - 15 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Doporučená archivace: 2018
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: dárek (přímo ve vinařství v březnu 2018)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 10 8 7 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3360x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.04.2018 16:36:13