O Víně

14.09.2017 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 14.09.2017 07:00

Děvín 2015 moravské zemské - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím Děvín ročníku 2015, který byl zatříděný jako moravské zemské víno, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosuchého Děvínu 2015 moravské zemské jsem koupil v srpnu 2017 za 120,- Kč (prodejna Znovínu v Louckém klášteře). Hrozny pochází z viniční tratě Kacířky v obci Nosislav ve Velkopavlovické vinařské podoblasti. Z webových stránek Znovínu přebírám text, který se vztahuje k odrůdě Děvín.

Zkratka: De
Tradiční oblasti: Slovensko
Keř: středního vzrůstu s řidším olistěním letorostů
Listy: malé až středně velké, tří- až pětilaločné
Hrozny: střední, středně husté
Bobule: mírně oválné, žlutozelené
Stáří a původ: mladá odrůda, Slovensko
Odrůdu vyšlechtili roku 1998 Ing. D. Pospíšilová, CSc., a Ing. O. Korpas, CSc., na KVÚVV Bratislava, a to křížením odrůd Tramín červený a Veltlínské červenobílé. Odrůda Veltlínské červenobílé je velmi plodná a dává vína střední jakosti. Dříve se pěstovala také v českých a moravských vinicích pod názvem Ryvola.
Období sklizně: přelom září a října Úrody jsou pravidelné, obsah cukrů bývá vyšší a rychle se zvyšuje ke konci zrání. Proto je možné získávat vína s přívlastkem vyšších stupňů. Vína bývají extraktivní, aromatická a harmonická. Při větší sklizni a nižším stupni vyzrálosti hroznů bývá odchod vína tupý a nahořklý.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (zelené sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž vychází z řady Terroir Club, takže zde nechybí perokresba, ale v tomto případě zde není uvedena viniční trať, protože to neumožňuje vinařský zákon. Znovín proto použil perokresbu neoklasicistní budovy sklepního hospodářství Znovínu v Jaroslavicích.

Barva je zlato-žlutá, má velmi slušnou viskozitu a střední intenzitu. Vůně nabídne v nástupu extraktivní ovocité tóny v podobě vyzrálé hrušky a kompotového ovoce, která přechází do jemných kořenitých tónů.

Chuť je středně dlouhá a má krásný zbytkový cukr v závěru (11,6 g/l), kterému dokáže sekundovat kyselinka (6,6 g)l). Příjemná je mineralita a extrakt v dozvuku (24,7 g/l), což znamená, že hrozny v době sklizně měly velmi slušnou cukernatost. Znovín uvádí archivační potenciál do období let 2019 až 2021. Po dnešní zkušenosti se přikláním spíše ke kratší archivaci. Vinařství doporučuje víno podávat k vepřovému masu nebo těstovinám.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Děvín
Ročník: 2015
Jakost: moravské zemské
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Nosislav
Viniční trať: Kacířky
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 5064
Obsah zbytkového cukru: 11,6 g/l
Obsah kyselin: 6,6 g/l
Bezcukerný extrakt: 24,7 g/l
Doporučená archivace: 2017 - 2021
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 16 - 18 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 120,- Kč (prodejna Znovínu v srpnu 2017)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 334x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.09.2017 09:50:19