O Víně

15.06.2017 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.06.2017 07:00

Merlot 2016 pozdní sběr (rosé) - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím polosuché rosé Merlotu ročníku 2016 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.

Polosuché rosé Merlotu 2016 pozdní sběr jsem koupil přímo ve vinařství Vladimíra Tetura v květnu 2017 za 163,- Kč. Vlastní a nakupované hrozny byly sklizeny 13. října 2016 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Dlouhá hora ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 2000 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena šroubovacím uzávěrem s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je malinově růžová, má velmi slušnou intenzitu i viskozitu. Vůně má všechny atributy, které jsou typické pro mladá růžová vína. Dominantní jsou nádherné malinové tóny, ktreré se přesouvají do lesních jahod.

Chuť je ovocitá a velmi osvěžující. Opět najdete nádherné malinovo-jahodové tóny, které doplní pikantní kyselinka s vyšším zbytkovým cukrem. Vladimír Tetur uvádí archivační potenciál až do roku 2018 a samozřejmě s tím souhlasím. Čím dříve lahev otevřete, tím více svěžesti a ovocitosti objevíte. Vinařství doporučuje k tomuto rosé sýr typu parmazán, ovocný nebo zeleninový salát.

Na závěr uvedu odkaz na recenzi rosé odrůdy Merlot od Vladimíra Tetura:
Merlot 2014 odrůdové jakostní (rosé) (Velké Bílovice / Dlouhá hora) hodnocení: 8-9-8

Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Merlot
Ročník: 2016
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: rosé
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: Dlouhá hora
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 11,5 % obj.
Číslo šarže: 620
Evidenční číslo jakosti: 1G1-17/37
Obsah zbytkového cukru: 10,5 g/l
Obsah kyselin: 5,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,3 g/l
Datum sklizně: 13. října 2016
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2018
Teplota podávání: 6 - 9 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 4.200 litrů
Dostupnost lahví ve vinařství v květnu 2017: 2.500 lahví
Rok lahvování: 2017
Získaná ocenění: Stříbrná medaile Grand Prix Vinex (2017), Stříbrná medaile Le Mondial du rosé Francie (2017) a Stříbrná medaile AWC Vienna (2017)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 163,- Kč přímo ve vinařství v květnu 2017)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 9 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 261x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.06.2017 10:33:26