Veltlínské zelené 2015 pozdní sběr (bio) - Šlechtitelská stanice vinařská a.s. Velké Pavlovice
Jak hodnotím suché Veltlínské zelené ročníku 2015, a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého bio Veltlínského zeleného 2015 pozdní sběr z řady Ch. C. André jsem kupoval v dubnu 2017 za 199,- Kč (Kaufland). Hrozny mají původ na viniční trati Stará hora v obci Újezd u Brna.
Lahev typu Top Bordolesse objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena šroubovacím uzávěrem. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Ryzlink rýnský 2008 pozdní sběr, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně je jemná a nabízí v nástupu tóny zeleného pepře, které přechází do odstínů černého čaje, jak přesně uvádí zadní etiketa. Na pozadí můžete dále najít velmi slabé tóny vyzrálých broskví a zajímavé květinové odstíny. Buket je velmi široký a postupně nabízel další zajímavé polohy.
Chuť je středně dlouhá, má velmi pikantní kyselinku, která vás popožene při popíjení. V dozvuku objevíte příjemné kořenité tóny včetně slabé minerality. Víno můžete otevřít již teď, i když svůj vrchol má stále před sebou. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2020. Je to velmi zajímavé Veltlínské zelené z bio produkce, což se dá velmi dobře poznat u senzorických vlastností.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Ch. C. AndréOdrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2015Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Újezd u BrnaViniční trať: Stará horaVýrobce: Šlechtitelská stanice vinařská a.s. Velké PavloviceAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 1815Evidenční číslo jakosti: 89G1-15Číslo vzorku: 2Cukernatost hroznů: 21,5 °NMObsah zbytkového cukru: 0,2 g/lObsah kyselin: 5,6 g/lBezcukerný extrakt: 22,5 g/lDoporučená archivace: 2017 - 2020Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 11 - 13 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 199,- Kč (Kaufland v dubnu 2017)