O Víně

07.11.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.11.2016 07:00

Frankovka 2015 kabinetní (rosé) - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Jak hodnotím polosuchou růžovou kabinetní Frankovku ročníku 2015, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosuché kabinetní Frankovky rosé 2015 jsem koupil přímo ve vinařství Plešingr v září 2016 za 151,- Kč. Hrozny byly odkoupeny od vinohradníka Zdeňka Macka. Sklizeň proběhla 3. listopadu 2015 při cukernatosti 20,6 °NM na viniční trati Hrubé pole ve vinařské obci Ratíškovice. Technologie výroby: odtažení rosé moštu po 7 hodinách, odkalení, čistá kultura kvasinek a zrání v nerezu.

Lahev burgundského tvaru objemu 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Použití plného korku pro růžové víno je neobvyklé a moc tento přístup chválím. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Tramín červený 2013 kabinetní, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je starorůžová, má nízkou intenzitu a střední viskozitu. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. V nástupu vystoupí příjemné ovocité odstíny v podobě čerstvě natrhaných třešní, které se přesouvají do slabých tónů limetky a citrusů.

Chuť je svěží a má krásnou ovocitost v závěru. Vyšší zbytkový cukr (14,2 g/l) tomuto rosé náramně sluší a krásně se snoubí s pikantní kyselinkou. Lahev můžete otevřít již teď, archivační potenciál odhaduji do konce roku 2017. Samozřejmě bude platit, že čím dříve lahev otevřete, tím více svěžesti a ovocitosti toho růžové víno nabídne.

Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Frankovka
Ročník: 2015
Jakost: kabinetní
Kategorizace: rosé
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácko
Vinařská obec: Ratíškovice
Viniční trať: Hrubé pole
Výrobce: Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 42/15
Evidenční číslo jakosti: 117G1-16
Číslo vzorku: 39
Rok lahvování: 2016
Obsah zbytkového cukru: 14,2 g/l
Obsah kyselin: 5,5 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,8 g/l
Doporučená archivace: 2016 - 2017
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 8 - 10 ºC
Velikost šarže: 1000 L
Dostupnost lahví ve vinařství v září 2016: 850 ks (0,75 L)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 151,- Kč (přímo ve vinařství v září 2016)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 7 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3375x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 10.11.2016 08:51:19