Cabernet Moravia 2003 odrůdové jakostní - Nešpor Jiří Hrušky
S názvem Bonus Eventus jste se na našich stránkách již mohli setkat. Pro připomenutí jen zopakuji, že se jedná o Sdružení vinařů Podluží a Mutěnicka, které bylo založeno na jaře roku 2001 skupinou 7 přátel z 5 rodinných vinařských firem. Dnes se poprvé dostáváme k Jiřímu Nešporovi, se kterým jsem se setkal večer po příjezdu do obce Hrušky letos v srpnu. Protože jsem ten večer neměl co pít, zašel jsem k němu pro něco typického v této oblasti a vybral Cabernet Moravia 2003 odrůdové jakostní. Podrobnou reportáž z návštěvy Sdružení Bonus Eventus v Hruškách jsem již konečně zpracoval, takže se můžete těšit na další podrobné informace.
Jiří Nešpor se vinařství věnuje již čtyřicet let a patří k nezkušenějším členům sdružení. Svá vína lahvuje od roku 1998, zaměřuje se na výrobu jakostních a přívlastkových vín. Obhospodařuje 2,3 ha vinic starých a mladých výsadeb na viničních tratích Hastrmany a Podsedky. Odrůdový sortiment zahrnuje Sauvignon, Ryzlink rýnský, Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Muškát moravský, Chardonnay, Cabernet Moravia, Frankovka a Zweigeltrebe. Nedávno Jiří Nešpor rekonstruoval a rozšířil své sklepní hospodářství a také uvažuje o rozšíření odrůdové skladby o další bílou odrůdu.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 40 mm s logem Bonus Eventus. Barva je intenzivní a těžce průhledná s rubínovými odlesky. Vůně hluboká, ovocná, která postupně přechází k vůni přezrálého zavařeninového kompotu. Na pozadí dále vystupují švestková povidla a další tóny kandovaného ovoce. Chuť je hebká a sametová s dlouhým dozvukem. Najdete zde opět ovocné tóny, jemné třísloviny, svěží kyseliny a dostatek přírodního cukru. V závěru má velmi slabou a příjemně nasládlou chuť. Na jakostní víno velmi vynikající kvalita, harmonie a nechybí ani vysoký obsah alkoholu (12,9 % obj.)
Tento Cabernet Moravia můžete podávat k biftekům, grilovaným pokrmům a zvěřině. Také je vhodný k sýrům s bílou plísní (Camembert, Brie, Hermelín), tvrdým ovčím a kozím sýrům (Pecorino, Manchego), sýrům s modrou plísní (Roquefort, Bleu d´Auvergne) a tvrdým kozím sýrům v olejovém nálevu. Odrůda Cabernet Moravia, která byla vyšlechtěna do našich podmínek (v Moravské Nové Vsi Lubomírem Glosem, který také drží ochranná práva) má před sebou velmi slibnou budoucnost. Na tuto odrůdu také vsadilo hodně místních vinařů a během několika let se dá očekávat velký nástup této odrůdy na náš trh. Kdo má rád vína cabernetového typu bude určitě velmi spokojený. Najdete zde příjemnou harmonickou chuť s nádhernou barvou a fantastickou vůní.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Cabernet MoraviaRočník: 2003Jakost: odrůdové jakostníZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: PodlužíVinařská obec: HruškyViniční trať: PrechovVýrobce: Jiří Nešpor, Úzká 493, HruškyČíslo šarže: 17Cukernatost moštu: 18 ºČNM Bezcukerný extrakt: 24,8 g/lObsah zbytkového cukru: 1,3 g/lTitrovatelné kyseliny: 5,4 g/lAlkohol: 12,9 % obj.Cena: 70,- Kč (přímo od výrobce v roce 2004)