Ryzlink vlašský 2013 zemské - Vinařství Vajbar Kobylí
Jak hodnotím suchý Ryzlink vlašský ročníku 2013, který v době sklizně dosáhl cukernatosti hroznů 19,6 °NM, se dozvíte v následující recenzi.
Suchý Ryzlink vlašský 2013 zemské mi v květnu 2016 daroval Tomáš, který víno koupil přímo ve vinařství. Poprvé jsem se s tímto vinařstvím setkal v případě recenze klaretu Cuvée Kamila 2015 zemské (hodnocení 8-8-8). Bohužel ani u tohoto vína jsem neobdržel odpověď z vinařství, což náležitě ohodnotím za ostatní služby. Hrozny mají původ na viniční trati Padělky ve vinařské obci Kobylí. Cukernatost hroznů v době sklizně dosáhla 19,6 °NM.
Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem zmiňoval u výše zmíněné recenze.
Barva je šedo-žlutá, má nízkou intenzitu a střední viskozitu. Vůně je jemná a nabídne v nástupu ovocito-květinové tóny.
Chuť je kratší díky vyšší kyselince (7,5 g/l), která zkracuje závěr. Tělo mi přijde tenké, což se projevuje především v závěru, kdy zcela vládne kyselinka a chybí tomu výraznější extrakt. Archivační potenciál odhaduji minimálně do roku 2018 a s velkou pravděpodobností se zlepší harmonie. Ve srovnání s výše uvedeným Cuvée Kamila hodnotím tento vlašák podstatně nižšími známkami.
Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2013Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: KobylíViniční trať: PadělkyVýrobce: Vinařství Vajbar KobylíAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 27-13Obsah zbytkového cukru: 4,5 g/lObsah kyselin: 7,5 g/lCukernatost hroznů: 19,6 °NMDoporučená archivace: 2016 - 2018Teplota podávání: 10 - 12 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CRok lahvování: 2016Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 199,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2016)