O Víně

26.05.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 26.05.2016 07:00

Cuvée Kamila 2015 zemské (klaret) - Vinařství Vajbar Kobylí

Jak hodnotím polosuché Cuvée Kamila ročníku 2015, které bylo zatříděno jako moravské zemské víno, se dozvíte v následující recenzi.

Polosuché Cuvée Kamila 2015 zemské (klaret) mi v květnu 2016 daroval Tomáš, který víno koupil přímo ve vinařství. Na zadní etiketě je uvedeno, že se jedná o Frankovku, Zweigeltrebe a Pinot blanc, bez přesného udání poměru nebo technologie výroby.

Protože jsem nedostal odpovědi z vinařství, které se vztahovaly k tomuto vínu, mohu pouze převzít základní informace z webových stránek vinařství, které bylo založeno v roce 2003. Všechny viniční tratě, které každoročně obděláváme se nacházejí v "teritoriu" obce Kobylí, jedné z největších vinařských obcí u nás. Výborná poloha a svažitost našich vinic, společně s redukovanými výnosy nám dávají dobrý předpoklad pro vysokou kvalitu a jakost našich hroznů.

Lahev typu Bordo objemu 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je velmi jednoduchá z má své kouzlo. Především v podobě přední etikety, na které najdete siluetu vinařství.

Barva je šedo-žlutá, má nízkou intenzitu a naoranžovělé záblesky, které jsou typické pro klaret. Viskozita je naopak vyšší. Vůně je jemná, ovocitá a svěží. Najdete zde sympatické tóny sušených meruněk a kompotového ovoce. Po dlouhém rozdýchání najdete také jahodové a malinové tóny.

Chuť je středně dlouhá, svěží a pokračuje v nastoleném trendu. Najdete zde jemnost, ovocitost a krásnou kyselinku, která vás popožene k dalšímu doušku. Lahev je ideální otevřít již teď, archivační potenciál odhaduji až do roku 2017.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Cuvée Kamila
Odrůda: Frankovka x Zweigeltrebe x Pinot blanc
Ročník: 2015
Jakost: zemské
Kategorizace: klaret
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Kobylí
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vinařství Vajbar Kobylí
Alkohol: 11,0 % obj.
Číslo šarže: 21-15
Obsah zbytkového cukru: 11,6 g/l
Obsah kyselin: 6,8 g/l
Doporučená archivace: 2016 - 2017
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Rok lahvování: 2016
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 225,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2016)

Spotřebitelská známka: 7.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3910x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 22.05.2016 09:48:30