O Víně

12.05.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.05.2016 07:00

πnot noir 2015 výběr z hroznů (klaret) - Znovín Znojmo a.s.

Jak hodnotím polosuchý klaret πnotu noir ročníku 2015 a přívlastku výběr z hroznů, pro který Znovín navrhl novou adjustáž i řadu, se dozvíte v následující recenzi.

Lahev polosuchého πnotu noir 2015 výběr z hroznů, který byl zatříděný jako klaret, jsem koupil v dubnu 2016 za 180,- Kč (prodejna Znovínu v Louckém klášteře). Hrozny mají původ na viniční trati Bílá hora v obci Uherčice.

Lahev tvaru Bordolesse objemu 0,75 L (čiré sklo) je uzavřena skleněným uzávěrem VINO-LOK. Adjustáž sice vychází z řady Green a Tropical, kterou jsem nedávno popsal u recenze Cabernet Sauvignon 2015 výběr z hroznů (rosé), ale jsou zde nové prvky, které se mi líbí, a fandím jim. Na přední etiketě nelze přehlédnout nápis „Blanc de noir". Z webových stránek vinařství přebírám následující text, který se vztahuje k této řadě.  Díky spojení s Matematicko-fyzikální fakultou Univerzity Karlovy v Praze, jedna z nejproduktivnějších vědeckých institucí v ČR, spolupracovaly při vývoji chuťově zakulacených pinotů, které inspirovalo iracionální Ludolfovo číslo π ~ 3,14. V průběhu cryomacerace hroznů před lisováním se odstopkované bobule nejprve zchladí na teplotu 3,14 °C, a teprve následně lisují. Tento proces probíhá v nejmodernějším zařízení Znovínu ve sklepě v Jaroslavicích u Znojma. Takto vznikají plná zakulacená vína klouzající po jazyku. Za výborný nápad považuji nahrazení slov „Pi" přímo znakem z řecké abecedy π a dále ~3,14.

Barva je typická pro klaret. Má šedo-zlaté odstíny s narůžovělými záblesky. Viskozita je vysoká. Vůně je extraktivní a kouzelná od prvního okamžiku. V nástupu vystoupí jemné ovocité tóny v podobě vyzrálých třešní a meruněk. Na pozadí můžete objevit také odstíny smetanového jogurtu.

Chuť je svěží, středně dlouhá a má pikantní kyselinku v dozvuku. Zbytkový cukr (15,1 g/l) není výrazný a díky kyselince (6,8 g/l) vás při popíjení popožene k dalšímu doušku. Ovocitost a svěžest je v této chvíli určitě výborná a během nazrávání na lahvi bude podle mne ztrácet na intenzitě. Znovín uvádí archivační potenciál do období let 2023 až 2025! Nevím, zda bude vhodné tak dlouhá archivace, spíše doporučuji lahev otevřít letos, nejpozději v roce 2017. Znovín tento klaret doporučuje podávat k ovocným salátům.

Shrnutí údajů o dnešním víně:

Obchodní název: Kulatá vína πnot noir ~ 3,14
Odrůda: πnot noir
Ročník: 2015
Jakost: výběr z hroznů
Kategorizace: klaret (Blanc de noir)
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Uherčice
Viniční trať: Bílá hora
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 12,0 % obj.
Číslo šarže: 5085
Evidenční číslo jakosti: 18C1-16
Číslo vzorku: 34
Obsah zbytkového cukru: 15,1 g/l
Obsah kyselin: 6,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 22,8 g/l
Doporučená archivace: 2016 - 2025
Teplota skladování: 6 - 12 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 180,- Kč (prodejna Znovínu v dubnu 2016)

Spotřebitelská známka: 8.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 8 9 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 2  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4083x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 08.05.2016 11:59:56