O Víně

05.05.2016 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 05.05.2016 07:00

Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím suchý Ryzlink vlašský ročníku 2015 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.

Suchý Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr jsem koupil v březnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 157,- Kč. Jedná se již o třetí lahev ročníku 2015, kterou jsem nedávno nakoupil, abych s dostatečným předstihem mohl ověřit kvalitu a rozhodnout se pro další nákup do archivu.

Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 18. října 2015 při cukernatosti 22,0 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 2000 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: nerezový tank a hlídání teploty.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má krásnou jiskru, velmi slušnou intenzitu a střední viskozitu. Vůně je jemná a nabídne v nástupu ovocité tóny v podobě vyzrálých hroznů a kandovaného ovoce.

Chuť je středně dlouhá a má nádhernou šťavnatou kyselinku v dozvuku, která popohání při popíjení. I když není podle papírových předpokladů extrakt nijak vysoký, rozhodně tak nepůsobí. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2020 a doporučuji víno otevřít nejdříve v roce 2017. Víno můžete podávat k rybím pokrmům nebo drůbeži.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2015
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 522
Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/7
Obsah zbytkového cukru: 5,6 g/l
Obsah kyselin: 6,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,2 g/l
Datum sklizně: 18. října 2015
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: nerez tank a hlídání teploty
Doporučená archivace: 2020
Teplota podávání: 12 - 13 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 8.000 litrů
Dostupnost lahví ve vinařství v březnu 2016: 7.000 ks
Rok lahvování: 2016
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 157,- Kč (přímo ve vinařství v březnu 2015)

Spotřebitelská známka: 8.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3471x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 03.05.2016 18:28:21