Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím suchý Ryzlink vlašský ročníku 2015 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.
Suchý Ryzlink vlašský 2015 pozdní sběr jsem koupil v březnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 157,- Kč. Jedná se již o třetí lahev ročníku 2015, kterou jsem nedávno nakoupil, abych s dostatečným předstihem mohl ověřit kvalitu a rozhodnout se pro další nákup do archivu.
Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 18. října 2015 při cukernatosti 22,0 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 2000 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: nerezový tank a hlídání teploty.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má krásnou jiskru, velmi slušnou intenzitu a střední viskozitu. Vůně je jemná a nabídne v nástupu ovocité tóny v podobě vyzrálých hroznů a kandovaného ovoce.
Chuť je středně dlouhá a má nádhernou šťavnatou kyselinku v dozvuku, která popohání při popíjení. I když není podle papírových předpokladů extrakt nijak vysoký, rozhodně tak nepůsobí. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2020 a doporučuji víno otevřít nejdříve v roce 2017. Víno můžete podávat k rybím pokrmům nebo drůbeži.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2015Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 522Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/7Obsah zbytkového cukru: 5,6 g/lObsah kyselin: 6,0 g/lBezcukerný extrakt: 19,2 g/lDatum sklizně: 18. října 2015Cukernatost hroznů: 22,0 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: nerez tank a hlídání teplotyDoporučená archivace: 2020Teplota podávání: 12 - 13 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 8.000 litrůDostupnost lahví ve vinařství v březnu 2016: 7.000 ksRok lahvování: 2016Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 157,- Kč (přímo ve vinařství v březnu 2015)