Rulandské šedé 2015 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Po nesmírně zajímavém pozdním sběru Sauvignonu ročníku 2015 se detailně podívám na polosuché Rulandské šedé stejného ročníku a přívlastku pozdní sběr. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Polosuché Rulandské šedé 2015 pozdní sběr jsem koupil v březnu 2016 přímo ve vinařství Vladimíra Tetura za 163,- Kč. Nakupované i vlastní hrozny byly sklizeny 25. září 2015 při cukernatosti 22,5 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v letech 1986 až 2002 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: nerezový tank a hlídání teploty.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je odrůdová a dlouho jsem tak nádherný narůžovělý odstín u této odrůdy neviděl. Viskozita je vysoká. Vůně je extraktivní a nabízí zajímavé tóny sušené pomerančové kůry a limetky. Druhý den se potvrzuje výborný archivační potenciál, protože se objevila další nádherná aromata, jako rozinky a vyzrálé hrozny.
Chuť je plná, ovocitá a má nádherný závěr, ve kterém vystoupí extrakt z vyzrálých hroznů a pikantní kyselinka, která sekunduje vyššímu zbytkovému cukru, který i v tomto případě výborně zapadl a musím uznat, že je nadmíru příjemný. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2019 a nebál bych se ještě minimálně jeden rok přidat. Lahev můžete samozřejmě otevřít již teď, kdy oceníte především pikantní kyselinku a ovocitost. Vinařství doporučuje víno podávat k rybím pokrmům a drůbeži.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské šedéRočník: 2015Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 509Evidenční číslo jakosti: 8D1-16/17Obsah zbytkového cukru: 10,2 g/lObsah kyselin: 6,1 g/lBezcukerný extrakt: 22,9 g/lDatum sklizně: 25. září 2015Cukernatost hroznů: 22,5 °NMZpůsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: nerez tank a hlídání teplotyDoporučená archivace: 2019Teplota podávání: 12 - 13 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 12.000 litrůDostupnost lahví ve vinařství v březnu 2016: 10.000 litrůRok lahvování: 2016'Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 163,- Kč (přímo ve vinařství v březnu 2016)