O Víně

16.11.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 16.11.2015 07:00

Ryzlink rýnský 2012 pozdní sběr - Spielberg Archlebov s.r.o.

Jak hodnotím suchý Ryzlink rýnský ročníku 2012 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Lahev suchého Ryzlinku rýnského 2012 pozdní sběr jsem kupoval v listopadu 2015 za 99,- Kč (akce vinotéky Víno & Destiláty). V e-shopu vinařství je tato lahev stále k nabídce za 190,- Kč. Poprvé jsem o Ryzlinku rýnském ročníku 2010 a přívlastku pozdní sběr z tohoto vinařství referoval v recenzi, kterou najdete pod tímto odkazem (hodnocení 8-7-6).

Vlastní hrozny byly sklizeny 10. října 2012 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Malíny (vinice Horní Maliny) v obci Archlebov. Réva zde byla vysázena v roce 2004 a pěstuje se na rýnsko-hesenském vedení na černozemi. Technologie výroby: Ruční sklizeň hroznů, část hroznů (60 %) lisováno ihned po příjmu hroznů, 40 % hroznů macerace rmutu na slupkách po dobu 12 hodin. Odkalení moštu sedimentační. Kvašeno v nerezovém tanku se systémem řízení regulace teploty. Délka fermentace 22 dnů. Batonage na jemném kvasničném kalu po dobu 4 měsíců. Poté doškolení bílkovinné stability a filtrace. Víno bylo lahvováno 8. června 2013.

Z webových stránek vinařství přebírám následující text, který se vztahuje k viniční trati Malíny. Trať, která rodí naše slavné ryzlinky... V horní částí vinice Maliny je opravdu vynikající terroir pro pěstování bílých odrůd révy vinné a zejména Rýnského ryzlinku. Vynikající teplotní poměry této vinice zabezpečují dostatečně dlouhé vegetační období pro dosažení kvalitní cukernatosti a svěžích kyselin. Slunce potom určuje charakter aromatických látek v tomto víně. Střídání teplých dnů a chladnějších nocí v období září a říjen vytváří v hroznech vynikající aromatický projev zeleného jablka, meruňky, broskve s jemnými podtóny citrusových plodů. Toto všechno má v sobě Ryzlink rýnský z Malin, z tohoto vynikajícího terroir. Horní Maliny - mírný svah s expozicí k jihu, je po celý den osluněný. Severní až severovýchodní část lemuje pás Ždánického lesa. Přední rovnější část vinice má těžší, slínovou půdu. Směrem na západ ke svahu se půda mění na lehčí hlinito-písčitou, velmi záhřevnou.

Lahev typu Top Bordo Sissi objemu 0,75 L (khaki sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem popsal u této recenze, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu, vysokou viskozitu a krásnou jiskru. Vůně je odrůdová a nabízí v nástupu slabé tóny lipového květu, které přechází do jemných ovocitých odstínů v podobě sušených meruněk.

Chuť je středně dlouhá, má šťavnatou kyselinku a velmi zajímavou mineralitu v dozvuku. Kyselinka dává o sobě vědět a zatím převládá nad obsahem zbytkového cukru. Čím déle se tento rýňák rozdýchal, tím více mi chutnal. V dozvuku je velmi příjemný ocásek, který povzbudí k dalšímu doušku. Kdo má rád typické ryzlinkové tóny, pak by měl pravděpodobně lahev nechat ještě ve svém archivu. Lahev samozřejmě můžete otevřít již teď, jeho archivační potenciál Spielberg predikuje až do roku 2017. Vinařství k tomuto rýňáku doporučuje lehkou úpravu ryb nebo drůbeže.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2012
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Slovácká
Vinařská obec: Archlebov
Viniční trať: Malíny (vinice Horní Maliny)
Výrobce: Spielberg Archlebov s.r.o.
Alkohol: 13,0 % obj.
Číslo šarže: 214
Evidenční číslo jakosti: 86C1-13/19
Obsah zbytkového cukru: 2,7 g/l
Obsah kyselin: 7,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 21,3 g/l
Datum sklizně: 10. října 2012
Cukernatost hroznů: 22,0 °NM
Výsadba révy proběhla v roce: 2004
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské
Typ půdy: černozem (modální)
Technologie výroby: Ruční sklizeň hroznů, část hroznů (60 %) lisováno ihned po příjmu hroznů, 40 % hroznů macerace rmutu na slupkách po dobu 12 hodin. Odkalení moštu sedimentační. Kvašeno v nerezovém tanku se systémem řízení regulace teploty. Délka fermentace 22 dnů. Batonage na jemném kvasničném kalu po dobu 4 měsíců. Poté doškolení bílkovinné stability a filtrace.
Doporučená archivace: 2015 - 2017
Velikost šarže: 5000 litrů
Dostupnost lahví ve vinařství v listopadu 2015: 1658 lahví
Datum lahvování: 8. června 2013
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Získaná ocenění: Stříbrná medaile Finger Lakes Internationales (2014)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 99,- Kč (akce vinotéky nebo 190,- Kč e-shop vinařství v listopadu 2015)

Spotřebitelská známka: 8.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 8 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4158x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 15.11.2015 12:52:44