O Víně

29.09.2015 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 29.09.2015 07:00

Sauvignon 2012 pozdní sběr - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice

Jak hodnotím polosuchý Sauvignon ročníku 2012 a přívlastku pozdní sběr se dozvíte v následující recenzi.

Polosuchý Sauvignon 2012 pozdní sběr jsem koupil přímo ve vinařství Vladimíra Tetura v květnu 2015 za 154,- Kč. Vlastní, ale i nakupované hrozny byly sklizeny 28. září 2012 při cukernatosti 23,2 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1992 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.

Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.

Barva je zlato-žlutá, má velmi slušnou intenzitu, viskozitu a jiskru. Vůně je odrůdová a nabízí jemné ovocité tóny v podobně zralého angreštu a máslových hrušek. Kopřivové tóny zde nejsou, což velmi kvituji.

Chuť je středně dlouhá, plná a má krásnou šťavnatou kyselinku, která dokáže velmi dobře sekundovat zbytkovému cukru (11,9 g/l). Je to velmi příjemný Sauvignon, který má podobu vyzrálého ovoce. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2017, osobně jsem přesvědčený, že zvládne ještě delší období. Víno je vhodné podávat k rybím pokrmům.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2012
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Velké Bílovice
Viniční trať: neuvedeno
Výrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277
Alkohol: 12,5 % obj.
Číslo šarže: 207
Evidenční číslo jakosti: 3E1-13/24
Obsah zbytkového cukru: 11,9 g/l
Obsah kyselin: 6,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,4 g/l
Datum sklizně: 28. září 2012
Cukernatost hroznů: 23,2 °NM
Způsob vedení révy: střední
Typ půdy: černozem
Technologie výroby: řízené kvašení
Doporučená archivace: 2015 - 2017
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Teplota skladování: 12 - 15 °C
Velikost šarže: 5.600 litrů
Rok lahvování: 2013
Získaná ocenění: Zlatá medaile Grand Prix Austerlitz, Stříbrná medaile Sauvignon Forum (2013)
Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °C
Cena: 154,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2015)

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 8 8 8 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3665x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 28.09.2015 09:08:08