Rulandské šedé 2014 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Jak hodnotím polosuché kabinetní Rulandské šedé ročníku 2014 od Vladimíra Tetura se dozvíte v následující recenzi.
Polosuché kabinetní Rulandské šedé 2014 jsem koupil v květnu 2015 přímo ve vinařství za 154,- Kč. Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 20. září 2014 při cukernatosti 19,5 °NM ve Velkých Bílovicích. Réva zde byla vysázena v roce 1994 a pěstuje se na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství objemu 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem. Adjustáž jsem již hodnotil u starších recenzí, přistoupím rovnou k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má velmi dobrou intenzitu i viskozitu a přijde mi nad obvyklé hodnoty kabinetního vína. Vůně v nástupu nabídne jemné ovocité tóny připomínající citrusy a vyzrálé hrozny, které přechází do sušené pomerančové kůry.
Chuť je středně dlouhá a má překvapivě na kabinetní víno vysoký extrakt oproti papírově uváděným 20,3 g/l. Vyšší zbytkový cukr výborně ladí se šťavnatou kyselinkou a povzbudí k dalšímu napití. Vladimír Tetur predikuje archivační potenciál až do roku 2018 a naprosto s tím souhlasím. Jsem rád, že mám ještě jednu lahev, protože minimálně na rok ji doufám spočinout nechám v archivu. Je to velmi zajímavé kabinetní Rulandské šedé, které potěší milovníky jak kabinetních vín, tak této odrůdy. Vinařství k tomuto Rulandskému šedému doporučuje podávat rybí nebo drůbeží pokrmy. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské šedéRočník: 2014Jakost: kabinetníZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 11,0 % obj.Číslo šarže: 405Evidenční číslo jakosti: 1E1-15/19Obsah zbytkového cukru: 9,4 g/lObsah kyselin: 7,3 g/lBezcukerný extrakt: 20,3 g/lDatum sklizně: 20. září 2014Cukernatost hroznů: 19,5 °NMVýsadba révy proběhla v roce: 1994Způsob vedení révy: středníTyp půdy: černozemTechnologie výroby: řízené kvašeníDoporučená archivace: 2015 - 2018Teplota podávání: 13 - 15 °CTeplota skladování: 12 - 15 °CVelikost šarže: 7.000 litrůRok lahvování: 2015Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 154,- Kč (v květnu 2015 přímo ve vinařství)