Veltlínské zelené 2013 zemské (bio) - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Druhým vínem ročníku 2013 z Vinařství Petra Kláska je Veltlínské zelené, které bylo označeno jako bio víno. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Lahev Veltlínského zeleného 2013, která byla zatříděná jako moravské zemské bio víno, jehož hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající pozdnímu sběru, jsem kupoval v květnu 2014 za 150,- Kč přímo ve vinařství. Je to první víno s označením bio od Petra Kláska, které degustuji.
Vlastní hrozny byly sklizeny 5. října 2013 při cukernatosti 22,5 °NM na viniční trati Staré hory v obci Sudoměřice. Réva zde byla vysázena v roce 2001 a pěstuje se na středním vedení (rýnsko-hesenské) na středně těžké půdě. Technologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazení.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Sudoměřice má 46,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 134,8 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 66 pěstitelů.
Lahev tvaru Top Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem rozebral u recenze Sauvignon 2012 zemské, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a viskozitu. Vůně má ihned po otevření stopy nedávno nalahvovaného vína. Po delším rozdýchání se buket zklidnil a nabídl tóny bílého pepře, které přechází do odstínů vyzrálých hroznů a čerstvě nasbíraných bylin. Je velmi pravděpodobné, že během nazrávání na lahvi se buket rozvine do dalších poloh.
Chuť je svěží, má pikantní kyselinku a středně dlouhý dozvuk. Oproti buketu působí chuť mnohem vyzrálejším dojmem. Petr Klásek uvádí archivační potenciál až do roku 2018 a v současné době nic nenasvědčuje tomu, že by to byla mylná predikce. Ještě lepší pocit jsem měl z vína druhý den, kdy byl naprosto zřejmý potenciál. Nejvíce se zlepšil extrakt a dozvuk. K tomuto vínu můžete podávat vepřové maso, tvrdé sýry a jemně upravené kuřecí. I když preferuji veltlíny ze Znojemska, tento ze Slovácké podoblasti nabízí příjemnou šťavnatost a svěžest.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2013Jakost: zemskéKategorizace: bio vínoZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: SudoměřiceViniční trať: Staré horyVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 1302Obsah zbytkového cukru: 4,3 g/lObsah kyselin: 6,7 g/lBezcukerný extrakt: 21,8 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 22,5 °NMDatum sklizně: 5. října 2013Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2001Způsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)Typ půdy: středně těžkáTechnologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazeníTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CDoporučená archivace: 2014 - 2018Získaná ocenění: vítěz odrůdy na oblastní výstavě ve StrážniciZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2014)