Frankovka 2013 zemské (rosé) - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Ještě než jsem otevřel polosuché rosé Frankovky ročníku 2013, prohlédl jsem si naší statistiku a ověřil si, že se jedná o první víno z ročníku 2013, které zařazujeme do samostatné recenze. Jak víno hodnotím se dozvíte v následujícím článku.
Lahev polosuchého Frankovky ročníku 2013, která byla zatříděná jako moravské zemské růžové víno (hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající kabinetnímu vínu), jsem kupoval v květnu 2014 za 130,- Kč přímo ve vinařství. Na rozdíl od rosé Frankovky ročníku 2012 (hodnocení 7-8-7), o které jsem se zmínil zde, mají hrozny původ na jiné viniční trati.
Nakupované hrozny byly sklizeny 30. října 2013 při cukernatosti 20,0 °NM na viniční trati Stará hora v obci Moravská Nová Ves. Réva se zde pěstuje na středním vedení (rýnsko-hesenské) na středně těžké půdě. Technologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazení.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Moravská Nová Ves má 139,4 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 460,4 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 346 pěstitelů. Čistě pouhým výčtem toho, že čtrnáct zdejších tratí bylo jako u jedné z prvních obcí sloučeno do současných tří, by obec teoreticky kandidovala na přední místa žebříčku rozmělňovačů terroiru, ovšem zde tedy při pohledu do mapy musím uznat, že sloučení proběhlo mimořádně pragmaticky a citlivě. Nejcennější trať s pěknou jihovýchodní svažitostí zůstala nesloučená s žádným reliéfně odlišným sousedem. Rovinatější tratě pak byly sloučeny do dvou větších celků. Proč ne. Snad jen z hlediska jazyka a kulturních tradic lze vyčítat, že někdejší tradiční místní názvy podlehly "demolici" a byly překryty bezbarvým názvem "Vinohrady". Komické mi taky přijde, že stejně (ne)nápadití byly i v sousedním Týnci - i zde Stará hora a Vinohrady. To se musí strašně plést, ne? Nebo je to jen pragmatický záměr ta zaměnitelnost a když se domlouvá, kam pojede traktor dnes, tak se stejně použije starý název? Všechny tratě jsou v první nejvyšší kategorii. Stará hora tam bez debat patří, o zbytku se mohou vést dlouhé spory. Svažitostí Vinohrady nepochybně nedostačují. Obec velice dobře reprezentují členové sdružení Collegium Vinitorum. Jejich vína nejenže pravidelně sbírají medaile, ale hlavně mají i mezi pokročilejšími milovníky vína slušný zvuk. Ne všichni ovšem zřetelně propagují, z kterých tratí jich vína pocházejí. Na Staré hoře mají výsadby Lubomír a Helena Glosovi, Jan Sečkář a Lubomír Dvořáček. Glosovi mají výsadby i v trati Vinohrady. Cihlové lisovny nad sklepy známé vinařské uličky Výmol a Zátiší, byly vybudované během hospodářské krize ve třicátých letech minulého století. Jsou postaveny z cihel, které vyráběla místní cihelna. Protože v době krize neměla odbytiště, vybudovala sklepy, a ty pak místních vinařům prodala.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem rozebral u recenze Sauvignon 2012 zemské, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je malinově červená, má střední intenzitu a cihlové záblesky. Viskozita je velmi slušná. Vůně je jemná a kouzelná od prvního okamžiku. Můžete v ní objevit odstíny bílých třešní a smetanovo-jahodového jogurtu. Na pozadí dále vystoupí čerstvé maliny.
Chuť je svěží a má nádhernou pikantní kyselinku, která povzbudí k dalšímu doušku. Nechybí ovocitost a již zmíněná svěžest. Je to příjemné rosé, které svojí mladostí zpříjemní slunné a teplé jarní dny. Lahev můžete otevřít již teď, archivační potenciál odhaduje Petr Klásek až do roku 2015. K vínu můžete podávat ovocné saláty, zmrzlinu nebo dezerty. My jsme k tomuto rosé podávali francouzský kozí sýr. Osvědčila se nám také vyšší teplota podávání (12 až 14 °C).
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2013Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: Moravská Nová VesViniční trať: Stará horaVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 1313Obsah zbytkového cukru: 12,3 g/lObsah kyselin: 6,8 g/lBezcukerný extrakt: 23,4 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 20,0 °NMDatum sklizně: 30. října 2013Způsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)Typ půdy: středně těžkáTechnologie výroby: odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou a kvašeno bez chlazeníTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 12 - 14 °CDoporučená archivace: 2014 - 2015Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 130,- Kč (přímo ve vinařství v květnu 2014)