Sylvánské zelené 2012 pozdní sběr - Vinařství Jiří Zámečník, Dolní Dunajovice
Jak hodnotím pozdní sběr Sylvánského zeleného ročníku 2012 z Vinařství Jiřího Zámečníka, se dozvíte v následující recenzi.
Poprvé se dostávám k Vinařství Jiřího Zámečníka, které sídlí v Dolních Dunajovicích. Lahev suchého Sylvánského zeleného 2012 pozdní sběr jsem kupoval v únoru 2014 za 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka). Z webových stránek vinařství, které najdete pod tímto odkazem, přebírám základní informace. Rodinné vinařství bylo založeno v roce 2003 a navázalo na rodinnou tradici pěstování révy vinné a výroby vína. Vyrábí vína sudová i lahvová ve všech jakostních kategoriích. Roční produkce činí 15 tisíc litrů. Vína přívlastková vyrábí v malých šaržích, přibližně 1 tisíc litrů od dané odrůdy.
Lahev tvaru pistole má objem 0,75 L (hnědé sklo) je uzavřena šroubovacím uzávěrem. Adjustáž hodnotím pozitivně a přijde mi zdařilá. Jsou zde základní údaje týkající se viniční tratě a obce.
Barva je zlato-žlutá, má ale velmi slabou intenzitu. Viskozita je naopak vyšší a přesvědčivá. Vůně je jemná a nabízí v nástupu květinovo-ovocité tóny, které se přesouvají do podoby vyzrálého hrozna a zelená jablka.
Chuť je středně dlouhá a má velmi pikantní kyselinku, která povzbudí k dalšímu doušku. Není to nic komplikovaného, ale naopak velmi jednoduché, ale příjemné bílé víno. Lahev můžete klidně otevřít již teď. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2016. Je to příjemně šťavnaté Sylvánské zelené, které potěší milovníky bílých moravských vín, u kterých má kyselinka velmi dobré zastoupení. K tomuto vínu doporučuji podávat zeleninové saláty.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Sylvánské zelenéRočník: 2012Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Dolní DunajoviceViniční trať: Dunajovský kopecVýrobce: Vinařství Jiří Zámečník, Dolní DunajoviceAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 23/12Evidenční číslo jakosti: 60B1-13/7Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/lObsah kyselin: 6,3 g/lDoporučená archivace: 2014 - 2016Teplota skladování: 6 - 12 ºCTeplota podávání: 10 - 12 ºCZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 130,- Kč (1. olomoucká vinotéka v únoru 2014)