Frankovka 2012 zemské (rosé) - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Následující rosé Frankovky ročníku 2012 nádherně zpříjemnilo nastupující jarní dny. Jak víno hodnotím se dozvíte v dnešní recenzi.
Lahev rosé Frankovky 2012, která byla zatříděná jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající kabinetnímu vínu, jsem kupoval v lednu 2014 za 100,- Kč přímo ve vinařství. Víno jsme otevřeli na konci února, kdy již několik dnů zpříjemňovaly slunečné dny nástup jara.
Hrozny byly sklizeny 12. října 2012 při cukernatosti 20,5 °NM na viniční trati Veselé v obci Petrov. Réva zde byla vysázena v roce 1976 a pěstuje se na středním vedení (rýnsko-hesenské) na těžké, jílovito-hlinité půdě. Technologie výroby: nakvášeno 12 hodin, odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Petrov má 47,0 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 90,6 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 91 pěstitelů.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž jsem rozebral u recenze Sauvignon 2012 zemské, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je lososově červená, má slabší intenzitu, ale velmi slušnou viskozitu. Vůně je kouzelná od prvního okamžiku. Jsou zde příjemné ovocité tóny, které připomínají drobné třešně a lehký jahodový jogurt.
Chuť je nádherně ovocitá a svěží. V dozvuku kromě třešní vystoupí dále peckové ovoce. Kyselinka je stále živá, takže vás popožene k dalšímu doušku. V nadcházejících jarních případně letních měsících je ideální čas k otevření této lahve a potvrzuje to také predikce Petra Kláska, která hovoří o roku 2014. Je to velmi příjemné rosé, kterého není nikdy dost! Vinařství k němu doporučuje podávat ovocné saláty, meloun nebo jahody se šlehačkou.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2012Jakost: zemskéKategorizace: roséZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: PetrovViniční trať: VeseléVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 1210Obsah zbytkového cukru: 6,8 g/lObsah kyselin: 7,4 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 20,5 °NMDatum sklizně: 12. října 2012Výsadba révy vinné proběhla v roce: 1976Způsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)Typ půdy: těžká, jílovito-hlinitáTechnologie výroby: nakvášeno 12 hodin, odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkouTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CDoporučená archivace: 2014Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 100,- Kč (přímo ve vinařství v lednu 2013)