Rulandské modré 2011 zemské (barrique) - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Už velmi dlouho mne Pinot nezaskočil tolik jako dnešní Rulandské modré ročníku 2011, které bylo školeno 17 měsíců v sudu barrique a zatříděno jako zemské víno (cukernatost hroznů 24,5 °NM). Více v následující recenzi.Už dlouho mne moravský Pinot nepřekvapil tolik jako dnešní Rulandské modré ročníku 2011, které bylo školeno 17 měsíců v sudu barrique a zatříděno jako zemské víno (cukernatost hroznů 24,5 °NM). Více v následující recenzi.
Lahev suchého Rulandského modrého 2011, které je zatříděné jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající výběru z hroznů, jsem kupoval v únoru 2014 za 200,- Kč přímo ve vinařství.
Vlastní hrozny (střední vedení, rýnsko-hesenské) byly sklizeny 8. října 2011 při cukernatosti 24,5 °NM na viniční trati viniční trati Staré hory v obci Sudoměřice. Réva zde byla vysázena v roce 2001 a pěstuje se na středně těžké půdě. Technologie výroby: kvašeno v kádi, odbourání kyselin a jablečno-mléčná fermentace. Víno zrálo 17 měsíců v sudu typu barrique M+ (výrobce Seguin Moreau).
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Sudoměřice má 46,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 134,8 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 66 pěstitelů.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem. Adjustáž jsem rozebral u recenze Sauvignon 2012 zemské, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je cihlově červená a má velmi slabou intenzitu. Odstín je v naprostém pořádku. O něco horší je to u vůně, která je poněkud uzavřená a i po 3 hodinách neměla atributy vína, které prošlo dubovým sudem. Musel jsme se znovu podívat do poznámek i na etiketu, zda jsem omylem neotevřel něco jiného, ale nic tomu nenasvědčovalo. Dodatečně jsem proto požádal Petra Kláska o upřesnění a potvrdil mi, že se jednalo o třetí plnění sudu, což se promítlo do projevu. Také nízký extrakt, byť nebyl oficiálně změřený, se podepsal na minimálním vlivu sudu.
Chuť je jemná a podobně jako u buketu příliš nepřipomíná víno zatříděné jako barrique. Tělo je poněkud tenké a již uvedený dotyk s dubem bych při slepé degustaci neuhodl. Archivační potenciál uvádí Petr Klásek až do roku 2018, ale v současné době o tom nejsem přesvědčený. Vinařství k tomuto pinotu doporučuje podávat pečená masa, jemně upravenou zvěřinu a měkké sýry. Je to velmi nestandardní pinot, který sice nemá potřebné atributy barrique, ale o to více je to o odrůdě než o sudu.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské modréRočník: 2011Jakost: zemskéKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: SudoměřiceViniční trať: Staré horyVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 13,5 % obj.Číslo šarže: 1108Obsah zbytkového cukru: 1,0 g/lObsah kyselin: 5,3 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 24,5 °NMDatum sklizně: 8. října 2011Způsob vedení révy: střední, rýnsko-hesenskéVýsadba révy: 2001Typ půdy: středně těžkáTechnologie výroby: kvašeno v kádi, odbourání kyselin a jablečno-mléčná fermentaceDélka zrání v barikovém sudu: 17 měsícůTyp sudu a jméno výrobce: M+, Seguin MoreauTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 18 °CDoporučená archivace: 2014 - 2018Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 200,- Kč (přímo ve vinařství v únoru 2014)