Ryzlink rýnský 2010 pozdní sběr - Spielberg Archlebov s.r.o.
Jak hodnotím Ryzlink rýnský ročníku 2010 a přívlastku pozdní sběr, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Ryzlinku rýnského 2010 pozdní sběr jsem kupoval v únoru 2014 za 164,90 Kč (Tesco). Hrozny byly sklizeny 2. listopadu 2010 při cukernatosti 22,4 °NM na viniční trati Maliny (vinice Horní Maliny) v obci Archlebov. Réva zde byla vysázena v roce 2004 a pěstuje se na rýnsko-hesenském vedení na černozemi (modální, podloží pískovcové s vyšším obsahem vápna). Technologie výroby: část hroznů lisována ihned, část ponechána 12 hodin na rmutu, kvašeno čistou kulturou kvasinek, po skončení fermentace odbourána kyselina jablečná pomocí bakterií JMF.
Z webových stránek vinařství přebírám následující text, který se vztahuje k viniční trati Maliny. Trať která rodí naše slavné ryzlinky... V horní částí vinice Maliny je opravdu vynikající terroir pro pěstování bílých odrůd révy vinné, zejména Ryzlinku rýnského. Vynikající teplotní poměry této vinice zabezpečují dostatečně dlouhé vegetační období pro dosažení kvalitní cukernatosti a svěžích kyselin. Slunce potom určuje charakter aromatických látek v tomto víně. Střídání teplých dnů a chladnějších nocí v období září a říjen vytváří v hroznech vynikající aromatický projev zeleného jablka, meruňky, broskve s jemnými podtóny citrusových plodů. Toto všechno má v sobě Ryzlink rýnský z Malin, z tohoto vynikajícího terroir. Horní Maliny - mírný svah s expozicí k jihu, je po celý den osluněný. Severní až severovýchodní část lemuje pás Ždánického lesa. Přední rovnější část vinice má těžší, slínovou půdu. Směrem na západ ke svahu se půda mění na lehčí hlinito-písčitou, velmi záhřevnou.
Lahev typu Top Bordo Sissi má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Na spodní straně korku je velký počet krystalků vinného kamene. Adjustáž jsem rozebral u následující recenze, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je slámově žlutá, má střední intenzitu a velmi slušnou viskozitu. Vůně potřebuje čas, aby se ukázala v plné síle. Dominují nazrálé tóny, které ukazují na již probíhající vrchol. Vše se přesouvá do odstínů lučních květů a medových tónů. Čím vyšší teplotu podávání použijete, tím více objevíte nastupující stařinku.
Chuť je středně dlouhá a nazrálá. Bohužel mi přijde v chuti poněkud disharmonická, takže vyšší zbytkový cukr se nazráváním na lahvi jaksi oddělil od kyselinky. Jak jsem zmínil u buketu, i v chuti je evidentní, že víno je už nějakou dobu na svém vrcholu. Koupil jsem čtyři lahve a tato třetí, kterou během 5 dnů degustuji, mi přijde z pohledu nazrálosti pod nejmenším vlivem stařinky. Kdo má rád lahvově zralá vína, pak bude rozhodně spokojený. Vinařství uvádí archivační potenciál až do roku 2015, ale mé doporučení zní nečekat a lahev raději ihned otevřít! Vinařství doporučuje víno podávat k jemné úpravě ryb nebo k salátu s kuřecím masem. Webové stránky vinařství najdete pod tímto odkazem.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink rýnskýRočník: 2010Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: ArchlebovViniční trať: Maliny (vinice Horní Maliny)Výrobce: Spielberg Archlebov s.r.o.Alkohol: 12,5 % obj.Číslo šarže: 014Evidenční číslo jakosti: 54E1-11/16Obsah zbytkového cukru: 7,0 g/lObsah kyselin: 8,5 g/lBezcukerný extrakt: 25,7 g/lDatum sklizně: 2. listopadu 2010Cukernatost hroznů: 22,4 °NMVýsadba révy proběhla v roce: 2004Způsob vedení révy: rýnsko-hesenskéTyp půdy: černozem Technologie výroby: část hroznů lisována ihned, část ponechána 12 hodin na rmutu, kvašeno čistou kulturou kvasinek, po skončení fermentace odbourána kyselina jablečná pomocí bakterií JMF Doporučená archivace: 2012 - 2015Velikost šarže: 10.600 litrů Teplota skladování: 6 - 15 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 164,90 Kč (Tesco v únoru 2014)