Rulandské modré x Alibernet 2011 pozdní sběr - Vinařství Pod Martinkou, Horní Věstonice
Jak hodnotím červené Cuvée pozdního sběru Rulandského modrého x Alibernetu ročníku 2011 se dozvíte v následující recenzi.
Cuvée Rulandské modré x Alibernet 2011 pozdní sběr jsem kupoval v únoru 2014 za 120,- Kč (1. olomoucká vinotéka). Víno je z řady Collection red. Pro nákup jsem se rozhodl především proto, že by mne asi nikdy nenapadlo dát do kupáže Rulandské modré a Alibernet. Hrozny mají původ na viniční trati Pod Svatým kopečkem I. v Mikulově. Je to terroir, který mne vždy velmi fascinuje a mám ho rád, podobně jako celou CHKO Pálava a okolní obce.
Lahev typu Bordo Sissi má objem 0,75 L (čiré sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 38 mm, který je pro mne zklamáním. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Sylvánské zelené 2008 pozdní sběr, přistoupím proto přímo k senzorickým vlastnostem.
Barva je podle očekávání intenzivní, purpurově červená a má fialové záblesky. Viskozita je velmi dobrá. Vůně je jemná a nabídne v nástupu ovocité tóny připomínající tmavé lesní plody (ostružiny, borůvky), které se přesouvají do kořenitých odstínů.
Chuť je středně dlouhá, má příjemně zakulacená třísla, pevnou strukturu a velmi dobrou harmonii. Ovocitost spolu s kořenitostí nechybí ani zde. Je to pitelné cuvée, u kterého mi přijde větší vliv Alibernetu. Lahev můžete otevřít již teď a po dnešní zkušenosti odhaduji, že vrcholu dosáhne nejdříve v roce 2015. Dovedl bych si představit také školení v sudu typu barrique, klidně i několikrát použitém, protože extrakt a tělo by to mohlo posunout dále. K tomuto vínu doporučuji podávat pokrmy z hovězího masa nebo sýry s bílou plísní.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Collection redOdrůda: Rulandské modré x AlibernetRočník: 2011Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: Pod Svatým kopečkem I.Výrobce: Vinařství Pod Martinkou, Horní VěstoniceAlkohol: 12,0 % obj.Číslo šarže: 1221Evidenční číslo jakosti: 126E1-12/33Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 16 - 18 °CDoporučená archivace: 2014 - 2015Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 120,- Kč (1. olomoucká vinotéka v únoru 2014)