Chardonnay 2009 zemské (barrique) - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Čtvrtým degustovaným vínem z vinařství Petra Kláska je zemské Chardonnay ročníku 2009, které prošlo sudem typu barrique po dobu 4 měsíců. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Chardonnay 2009, které je zatříděné jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající výběru z hroznů, jsem kupoval v lednu 2014 za 170,- Kč přímo ve vinařství. Měl jsme docela obavy, zda nebude víno zlomené, zvláště pak jedná-li se o barrique ročníku 2009, ale uklidnila mne predikce z vinařství, která hovoří o archivačním potenciálu až do roku 2020!
Nakupované hrozny (střední vedení) byly sklizeny 2. listopadu 2009 při cukernatosti 25 °NM na viniční trati Nové hory v obci Polešovice. Technologie výroby: nakvášeno 12 hodin, odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkou. Školení v barikovém sudu po dobu 4 měsíců (typ sudu M+ od výrobce Seguin Moreau).
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Polešovice má 104,0 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 222,3 ha. V obci bylo v roce 2007 registrováno 93 pěstitelů. Vyhláškou 254/2010 se Nové hory staly Novými Horami. Navzdory obecnému trendu, v Polešovicích statistická čísla mírně rostou. Koncem roku 2007 zde bylo registrováno 93 pěstitelů (o dva roky dříve 88) a z celkových 222 ha výměry tratí bylo ke stejnému datu osázeno 104 ha (o dva roky dříve 100 ha). Asi vůbec nejkvalitnější se mi jeví Staré a Mladé Novosády a Míšky, ale všechny tratě jsou sklonem a orientací vysoce kvalitní a po právu jim náleží první, nejvyšší kategorie. Snad jen ty nejhořejší partie (Slunečné, Sedlejšky, Šurálky, Staré hory) poněkud přelézají hranici 300m nad mořem. Ani zdejším tratím se nevyhnulo slučování v roce 2004. Zadní a Přední Růženy se spojily se Středními Grejty v název Růženy, Staré hory pojmuly Pekla, oba Újezdy se spojily v název Újezdy. Dále Míšky propůjčily svůj název i tratím Syslovy a Šurálky, Slunečné zase trati Sedlejšky. Podobně pod Nové hory teď spadají i Roviny a pod Novosady oboje novosady, Slínky a oboje Čtvrtky. Chutnal jsem odsud jen asi dvě vína ze Šlechtitelské stanice (taková solidní moravská klasika). Na internetu vypadne nejvíce odkazů na vína ZEAS Polešovice, ale budou zde určitě i mnozí skvělí malí vinaři, které jen zbývá objevit. Mapu jsem nemaloval, neboť Zlínský kraj má vzorně zakreslené všechny viniční tratě na jeho území na svém mapovém portálu. Dokonce jsou tam názvy podle starého dělení před sloučením a barvami obrysu lze vyčíst kategorii vinice (zelená=první, žlutá=druhá, červená=třetí). Vyhledávání v mapě dle názvu jde pomocí ikonky dalekohledu - pak vám vypadnou i výměry jednotlivých tratí.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Neronet 2009 zemské (barrique), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu, nádhernou jiskru a velmi slušnou viskozitu. Vůně má všechny atributy vína, které prošlo několik měsíců v sudu typu barrique. Můžete najít v nástupu jemnou vanilku a krásnou směs drobného světlého ovoce. Je velmi pravděpodobné, že další archivací vanilka ustoupí.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá. Má velmi pevnou strukturu a dobrý extrakt. V dozvuku vystoupí vyšší kyselinka, která se ale dalším nazráváním na lahvi určitě zjemní a chuť zakulatí. I v tomto případě musím smeknout, před neskutečnou predikci týkající se délky archivace až do roku 2020. Po dnešní zkušenosti doporučuji lahev otevřít nejdříve v roce 2015. Je to Chardonnay, které má našlápnuto k zajímavému vývoji díky vysokému obsahu alkoholu (14 % obj.), extraktu a obsahu kyselinek (6,9 g/l). Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat steaky, uzené ryby a měkké sýry.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ChardonnayRočník: 2009Jakost: zemskéKategorizace: barriqueZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: PolešoviceViniční trať: Nové horyVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 14,0 % obj.Číslo šarže: 926Obsah zbytkového cukru: 5,0 g/lObsah kyselin: 6,9 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 25 °NMDatum sklizně: 2. listopadu 2009Způsob vedení révy: středníTechnologie výroby: 12 hodin, odkaleno, zakvašeno aktivní suchou vinnou kvasinkouDélka zrání v barikovém sudu: 4 měsíceTyp sudu a jméno výrobce: M+, Seguin MoreauTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CDoporučená archivace: 2015 - 2020Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 170,- Kč (přímo ve vinařství v lednu 2014)