Rulandské modré 2009 zemské - Vinařství Klásek Petr, Petrov
Třetím vínem, které otevírám z vinařství Petra Kláska, je zemské Rulandské modré ročníku 2009. Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Lahev suchého Rulandské modrého 2009 byla zatříděná jako moravské zemské víno, ale hrozny dosáhly cukernatosti odpovídající výběru z hroznů. Víno jsem kupoval v listopadu 2013 za 150,- Kč přímo ve vinařství.
Hrozny z vlastní vinice byly sklizeny 10. října 2009 při cukernatosti 24 °NM na viniční trati Staré hory ve vinařské obci Sudoměřice. Réva zde byla vysázena v roce 2001 a pěstuje se na středním vedení (jeden kmínek, jeden vodorovný tažeň) na středně těžké půdě (hlinito-jílovitá). Technologie výroby: ponořování matolinového klobouku v kádi, použití aktivní suché vinné kvasinky, jablečno-mléčná fermentace, zrálo 1 rok v použitém barikovém sudu.
Z encyklopedie od p.j. přebírám následující informace. Vinařská obec Sudoměřice má 46,2 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 134,8 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 66 pěstitelů.
Lahev tvaru Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm. Adjustáž jsem hodnotil u recenze Neronet 2009 zemské (barrique), přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je typická pro pinot. Má slabší intenzitu cihlově červené barvy a velmi slušnou viskozitu, která odpovídá cukernatosti hroznů. Vůně je jemná a nabízí poměrně širokou směs ovocitých tónů. Typický buket marmelády a zavařeniny z červeného ovoce je zatím slabší, o to více ale můžete najít extrakt z drobných třešní a dalšího ovoce. Vliv použitého dubového sudu se do buketu promítl spíše méně. Je velmi pravděpodobné, že se dalším nazráváním na lahvi víno posune a nabídne zajímavou podobu.
Chuť je středně dlouhá a má opět odrůdové znaky. Je zde dobrá harmonie a pikantní kyselinka si s bezcukerným extraktem rozumí. Dotyk s dubem je menší, takže je to více o odrůdě, než o sudu. Vyšší obsah alkoholu (13,0 % obj.) velmi dobře zapadl do výsledného celku. Je to pinot, který má našlápnuto k dalšímu vývoji a já věřím, že se posune správným směrem. Predikce Petra Kláska ohledně archivačního potenciálu hovoří o roku 2017. Naprosto s tím souhlasím a znovu skláním velikou poklonu snaze vinaře, nabídnout moravská vína, u kterých je výborný potenciál k dalšímu nazrávání na lahvi, což mi velmi vyhovuje. Lahev doporučuji otevřít nejdříve v roce 2015. Vinařství k tomuto vínu doporučuje podávat jemně upravenou zvěřinu, houbové pokrmy a měkké sýry. Je to výborný kandidát k další archivaci, za cenu 150,- Kč si velmi rád nakoupím další lahve do archivu.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské modréRočník: 2009Jakost: zemskéZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravskáVinařská podoblast: SlováckáVinařská obec: SudoměřiceViniční trať: Staré horyVýrobce: Vinařství Klásek Petr, PetrovAlkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 917Obsah zbytkového cukru: 2,0 g/lObsah kyselin: 5,1 g/lCukernatost hroznů v době sklizně: 24 °NMDatum sklizně: 10. října 2009Způsob vedení révy: střední (jeden kmínek, jeden vodorovný tažeň)Výsadba révy vinné proběhla v roce: 2001Typ půdy: středně těžká, hlinito-jílovitáTechnologie výroby: ponořování matolinového klobouku v kádi, použití aktivní suché vinné kvasinky, proběhla jablečno-mléčná fermentace, zrálo 1 rok v použitém barikovém suduTeplota skladování: 10 - 15 °CTeplota podávání: 16 - 18 °CDoporučená archivace: 2015 - 2017Získaná ocenění: Zlatá medaile na výstavě Rulandských v KyjověZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 150,- Kč (přímo ve vinařství v listopadu 2013)