Veltlínské zelené 2012 VOC Znojmo - Vinařství Lahofer Dobšice
Moravská vína zatříděná do kategorie VOC příliš nevyhledávám. Jednak mne zatím nepřesvědčila a v mnohých případech příliš nechápu zastoupení některých odrůd. Dále pak nejsem přesvědčený, že je to posun správným směrem. Mám totiž názor, že naše dnešní klasifikace má své opodstatnění a nebylo ji třeba měnit v tomto duchu. Možná mám přehnané předsudky nebo jsem zatím narazil pouze na průměrná vína, která v této kategorii neměla co dělat. Stále mi to přijde více jako obchodní tah, než jako nová apelace, která má co nejlépe charakterizovat terroir. Jak do mých subjektivních pocitů zapadne Veltlínské zelené ročníku 2012, které byla zatříděno jako VOC Znojmo, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev přinesl v polovině července Honza Kuchyňka, když jsme se po mnoha letech konečně sešli nad lahvinkou vína. Ten den jsme ale tuto lahev neotevřeli. Na Honzu jsem připravil španělská vína, která prošla sudem typu barrique. Proti zásadám jsme nejprve otevřeli Gran Reservu a tu srovnávali s Reservou a následně s Crianzou. Lahev tohoto veltlínu jsem na pár dnů uložil do lednice a zařadil ji na samostatnou recenzi. Na webu vinařství není v současné době v nabídce, je tam pouze ročník 2011 VOC Znojmo, který se prodává za 185,- Kč. Jak mi Honza prozradil, lahev kupoval na vino-klub.cz za 184,- Kč.
Vlastní hrozny byly sklizeny 2. října 2012 při cukernatosti 22,0 °NM na viniční trati Volné pole v obci Hostěradice. Výsadba révy proběhla v roce 1982 a pěstuje se zde na hlinito-písčité půdě tvořené zvětralinami amfibolitů (podloží spraš) na vysokém vedení. Technologie výroby: lisované celé hrozny.
Lahev typu rýnská pistole má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je velmi povedená a v současné době ji řadím na absolutní špičku našich vinařství. Vedle nádherného designu etikety, s velmi účelným a vtipným použitím synonymu Vz pro Veltlínské zelené, jsou zde analytické hodnoty a další informace, které se vztahují k datu sklizně a cukernatosti hroznů.
Barva je zlato-žlutá, na mladý ročník má překvapivě velmi slušnou intenzitu. Viskozita odpovídá zatřídění do kategorie polosuchých vín. Vůně je odrůdová a je v ní krásný otisk terroir Znojemska. Trať Volné pole v Hostěradicích považuji pro veltlín za jednu z nejzajímavějších na jižní Moravě. Je zde krásná ovocitost, kterou doplňuje mineralita a kořenitost. Předpokládám, že se buket dalším nazráváním na lahvi rozvine do nových poloh.
Chuť je středně dlouhá a osvěžující. Na první pohled to nevypadá na mladé, čerstvě nalahvované víno. V dozvuku je kořenitý ocásek a vyšší zbytkový cukr, který potřebuje určitý čas, aby si ještě více porozuměl s kyselinkou a vytvořil mnohem lepší celek. Také extrakt je poněkud menší, přesně jak uvádí etiketa (21,1 g/l). V závěru vystoupí zelená jablka, ale chybí tomu nějaká noblesa a jedinečnost. Lahofer k tomuto Veltlínskému zelenému doporučuje podávat smažené ryby, drůbeží maso, slané předkrmy nebo tvrdé sýry.
Lahev můžete otevřít již teď a jeho vrchol očekávám v roce 2015. Když srovnám veltlín z této polohy za posledních více jak deset, vybaví se mi vždy Znovín Znojmo. Především Veltlínské zelené 2000 výběr z hroznů (hodnocení 10-9-10) a Veltlínské zelené 2000 pozdní sběr (hodnocení 10-9-8). V obou případech je nádherně zachycený terroir, který u dnešního veltlínu z produkce Lahoferu bohužel nedosahuje podobných kvalit. A jsem opět u toho - tato lahev mohla mít jednoduše zatřídění jako pozdní sběr, lépe by to odpovídalo.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Veltlínské zelenéRočník: 2012Jakost: VOC ZnojmoZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: HostěradiceViniční trať: Volné poleVýrobce: Vinařství Lahofer DobšiceČíslo šarže: 1812Evidenční číslo jakosti: 13/01/14-41Alkohol: 12,5 % obj.Obsah zbytkového cukru: 10,0 g/lObsah kyselin: 6,5 g/lBezcukerný extrakt: 21,1 g/lDatum sklizně: 2. října 2012Cukernatost hroznů: 22,0 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 1982Typ půdy: hlinito-písčitá tvořená zvětralinami amfibolitů, podloží sprašTechnologie výroby: lisované celé hroznyTeplota podávání: 8 - 10 °CVelikost šarže: 12.390 ks (0,75 L)Doporučená archivace: 2013 - 2016Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 185,- Kč (červenec 2013)