Grande Reserve Naoussa 2001 V.Q.P.R.D. - J. Boutari & Son S.A. Thessaloniki, Řecko
Příliš často se nedostávám ke starým ročníkům řeckých vín. Jak hodnotím Grande Reserve Naoussa ročníku 2001, které prošlo barikovým sudem po dobu 24 měsíců, se dozvíte v následující recenzi.
Suché Grande Reserve Naoussa ročníku 2001 jsem dostal v květnu 2013 od Petra spolu s dalšími lahvemi. Například mladší ročník 2003 téhož vína se dá koupit na e-shopu českého dovozce za 372,- Kč. Jedná se o odrůdu Xinomavro, která má původ ve vinařské oblasti severní Řecko, podoblast Naoussa. Poprvé jsem o tomto typu vína psal před dvěma roky v recenzi Naoussa 2006 O.P.A.P. (hodnocení 7-7-5). Webové stránky vinařství J. Boutari & Son S.A. podávají docela detailní informace ke všem produktům včetně tohoto vína. Odtud přebírám základní info. Grande Reserve Naoussa je ochranná známka společnosti Boutari. Jedná se o jedno z prvních a nejznámějších vín.
Lahev burgundského typu má objem 0,75 L (khaki sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je zajímavá a odpovídá této kategorii vín. Líbí se mi uvedení ročníku v doslova netypickém zkráceném tvaru s apostrofem (´01), se kterým jsem se zatím u vína nesetkal.
Barva je cihlově červená, má střední intenzitu a světlejší odstín po okrajích. Viskozita je nádherná, po zakroužení ve skleničce zůstávají krásné mosty. Vůně je poměrně široká a má zajímavou strukturu. V nástupu jsou jemné odstíny sušených fíků, oliv a koření (skořice). Na pozadí jsou kořenito-dřevité tóny, které mají původ v dubovém sudu.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá, kořenitá a šťavnatá. Struktura je robustní a školení v dubových sudech po dobu 24 měsíců je poznat. Díky dlouhému nazrávání na lahvi došlo ale ke zjemnění třísel. Dotyk s dubem je samozřejmě velký i po tolika letech, dva roky v sudu musí být samozřejmě poznat. V závěru oceníte nádhernou nazrálost a výbornou harmonii. Víno je už nějakou dobu na svém vrcholu a můžete otevřít již teď. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2016. Ostatně, z webových stránek se dočtete, že je archivace po dobu 12 let je možná, což odpovídá právě letošnímu roku.
K této Grande Reservě můžete podávat pokrmy ze zvěřiny, speciality z hovězího masa, kořeněným omáčkám a zralým sýrům. Teplotu podávání doporučuji kolem 18 °C. Při vyšší teplotě vystoupí více aromatické látky. Je to velmi zajímavé víno, které má zcela odlišný projev od třeba španělské Reservy nebo Gran Reservy, kde jsou dominantní vanilkovo-třešňové tóny. Zde je daleko více ovoce, které je pro Řecko tak typické.
Nechal jsem si na druhý den třetinu lahve a musím poznamenat, že kvalitativně se víno posunulo ve všech směrech. Možná jsem měl dekantovat hned po otevření lahve a nechat důkladně víno provětrat.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Grande ReserveOdrůda: XinomavroRočník: 2001Jakost: V.Q.P.R.D.Zatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: Severní ŘeckoVinařská podoblast: Vinařská obec: NaoussaVýrobce: J. Boutari & Son S.A. Thessaloniki, ŘeckoAlkohol: 13,0 % obj.Délka zrání v sudu typu barrique: 24 měsícůDoporučená archivace: 2011 - 2016Teplota podávání: 16 - 18 °CTeplota skladování: 6 - 15 °CDovozce: Daniela Meliosová - Hermes, KrnovZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek (v květnu 2013, 372,10 Kč na e-shopu českého dovozce)