Irsai Oliver 2011 kabinetní - Vinařství Vladimír Tetur Velké Bílovice
Naváže polosuchý Irsai Oliver ročníku 2011 a přívlastku kabinet na starší povedené ročníky této odrůdy Vladimíra Tetura? Jak víno hodnotím se dozvíte v následující recenzi.
Polosuchý Irsai Oliver 2011 kabinetní, který je zařazený do aktuálního Salonu vín ČR, jsem dostal v květnu 2013, ale dá se ve vinotékách pořídit do 200,- Kč. Už jsem to několikrát na tomto portále uváděl, že odrůda Irsai Oliver je jedna z těch nejpovedenějších, kterou Vladimír Tetur dlouhodobě umí zvládnout. Připomenu starší recenze od nejmladších ročníků po nejstarší, o kterých jsem již psal: suchý Irsai Oliver 2006 kabinet (hodnocení 9-10-10), polosuchý Irsai Oliver 2005 kabinet (hodnocení 8-9-9), suchý Irsai Oliver 2002 odrůdové jakostní a další velmi vysoko hodnocený (9-10-10) suchý Irsai Oliver 1999 odrůdové jakostní.
Vlastní i nakupované hrozny byly sklizeny 5. září 2011 při cukernatosti 19,5 °NM na viniční trati Zadní hora ve Velkých Bílovicích. Dvacetiletá réva se zde pěstuje na středním vedení na černozemi. Technologie výroby: řízené kvašení, vlastní zákvas.
Když jsem na stránkách Národního salonu vín procházel informace k tomuto vínu, velmi mne zaujal graf s profilem struktury a mohutnosti vína a také aromatický profil. Rozhodl jsem se tento "model" využít a od této recenze najdete níže i mé hodnocení podle stejných kritérií u každé recenze. U jednotlivých kritérií volím hodnoto od 0 do 10, s možností desetinného místa.
Lahev typu Top Bordo s logem vinařství na hrdle má objem 0,75 L (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž prošla faceliftem a podle mého názoru je velmi podařená. Jsou zde velmi milé a vkusné motivy vrchu Zímarka (viz foto níže). I když i předchozí design etikety nebyl špatný, tento hodnotím vyšší známkou.
Barva je zlato-žlutá, má střední intenzitu a velmi dobrou viskozitu. Po zakroužení zůstávají na stěně skleničky krásné mosty. Vůně je odrůdová, kouzelná a mnohoslibná od prvního okamžiku. Jsou zde jemné tóny muškátového oříšku, muškátu a rybízové odstíny. Během popíjení a měnící se temperace můžete najít další podoby, jako je vyzrálé hrozno a květinové odstíny.
Chuť je středně dlouhá, má krásnou aromatiku a svěžest. Zbytkový cukr (4,4 g/l) krásně ladí s kyselinkami (5,8 g/l). V dozvuku můžete najít extrakt z vyzrálých hroznů. Opět se jedná o náramně povedený Irsai Oliver, který Vladimír Tetur umí vykouzlit. Díky příznivým klimatickým podmínkám v roce 2011, dosáhly hrozny vyšší cukernatost, ale nejedná se v žádném případě o ploché víno. Vinařství uvádí doporučenou archivaci 2012 až 2014 a dá se tomu věřit. K tomuto iršaji doporučuje vinařství podávat moučníky nebo lehké dezerty.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Irsai OliverRočník: 2011Jakost: kabinetníZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Alkohol: 11,5 % obj.Číslo šarže: 101Evidenční číslo jakosti: 2E1-12/31Obsah zbytkového cukru: 4,4 g/lObsah kyselin: 5,8 g/lBezcukerný extrakt: 17,8 g/lDatum sklizně: 5. září 2011Cukernatost hroznů: 19,3 °NMTyp půdy: černozemDoporučená archivace: 2012 - 2014Teplota podávání: 8 - 10 °CTeplota skladování: 10 - 15 °CPočet lahví partie: 12200 LRok lahvování: 2012Získaná ocenění: Stříbrná medaile Národní soutěž vín (2012), Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf (2012), Zlatá medaile Muvina Prešov (2012), Stříbrná medaile AWC Vienna (2012), Salon vín ČR (2013/2014)Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek (v květnu 2013)