Rulandské šedé 2007 výběr z hroznů - Znovín Znojmo a.s.
Vinařskou obec Želetice u Znojma nemám zmapovanou a dokonce jsem se s víny z tohoto terroir ještě nesetkal. Kromě obvyklé recenze výběru z hroznů Rulandského šedého ročníku 2007 najdete také vysvětlení týkající se této tratě.
Polosuché Rulandské šedé 2007 výběr z hroznů z řady Terroir clubu jsem dostal před třemi roky. V té době (leden 2010) bylo v e-shopu vinařství v nabídce za 160,- Kč. Hrozny byly sklizeny 17. října 2007 při cukernatosti 25,0 °NM na viniční trati Frédy v obci Želetice. Réva zde byla vysázena v roce 2003 a pěstuje se na vysokém vedení na hlinito-písčité půdě (vápenité spraše, štěrko-pískové terasy na Karpatské předhlubni). Struktura půdy: slabě štěrkovitá, místy přechází do kamenité. Technologie výroby: kvašeno v nerezové nádobě s regulací teploty při kvašení.
Na webových stránkách Znovínu najdete pouze informace k viniční trati Frédy v obci Horní Dunajovice. A protože jsem z obcí Želetice i viniční trať Frédy neměl jasno, obrátil jsem se na p.j., se kterým jsem si vyměnil několik mailů. Cituji: To je složitý, Viniční trať Frédy je velká, větší část spadá pod katastr obce Domčice, která ale z hlediska Přílohy Vyhlášky se seznamen obcí a tratí zase spadá pod vinařskou obec Horní Dunajovice. Kus trati ovšem spadá pod katastr i vinařskou obec Želetice. Zatím jsem viděl na etiketách Znovínu pouze kombinaci Horní Dunajovice - Frédy, ale nevylučuji, že zrovna tenhle šeďák je z toho kusu želetického a Znovín, který v značení terroirů šel vždy příkladem, to tedy uvedl na etiketu, byť by to leckteré marketingové oddělení trochu ošidilo a použilo kvůli prodejnosti to známější spojení s Horními Dunajovicemi.
Z encyklopedie od p.j. dále přebírám následující informace. Vinařská obec Želetice u Znojma má 1,6 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 120 ha. V obci bylo v roce 2005 registrováno 10 pěstitelů. Prý velmi malebná obec, dokonce v budově školy výroba ručního papíru. Neosázená trať Příčky byla při reformě v roce 2004 vyškrtnuta. Do katastru obce spadá obdelník pod Frédami, tomu se dříve říkalo Čtvrtky (Frédy), teď spadá pod Frédy. Tak jako tak je neosázený, takže mi vrtalo hlavou, proč je v tabulkách uváděno, že v obci je osázeno 7,5 ha Agrou Horní Dunajovice. Při pohledu na katastrální hranice je ale jasné, že pod Želetice spadá i ten osázený trojúhelníkovitý klín na Frédách.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm se standardním potiskem výrobce. Adjustáž jsem několikrát rozebral u starších recenzí, přistoupí proto k senzorickým vlastnostem.
Barva je zlato-žlutá, má šedivé odlesky a střední intenzitu. Vůně naznačuje již nastupující nazrálost. Jsou zde medové a kořenité odstíny. Tropické ovoce je jen velmi slabé a najdete ho až po řádném vydechnutí a otevření. Už to není šedá rulanda, která je mladá a svěží, ale naopak krásně nazrálé víno se zajímavou strukturou.
Chuť je středně dlouhá až dlouhá, ve které oceníte především harmonii a vyšší zbytkový cukr v dozvuku. I když papírově je hodnota bezcukerného extraktu nízká (20,9 g/l), pocitově mi to nepřijde, podobně jako obsah alkoholu 13,0 % obj. Že měly hrozny vysokou vyzrálost respektive cukernatost je zřejmé.
Původní predikce Znovínu ohledně archivačního potenciálu určovala horní mez na rok 2017, což mi v tomto případě připadá nereálné a lahev doporučuji nejpozději otevřít o dva roky dříve (2015). Víno je už nějakou dobu na svém vrcholu, na kterém se udrží rok, maximálně dva. Vinařství víno doporučuje podávat k italské kuchyni, pizze a sýrům.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Obchodní název: Terroir clubOdrůda: Rulandské šedéRočník: 2007Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: polosuchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: ZnojemskáVinařská obec: ŽeleticeViniční trať: FrédyVýrobce: Znovín Znojmo a.s.Alkohol: 13,0 % obj.Číslo šarže: 7040Evidenční číslo jakosti: 53E1-08/16Obsah zbytkového cukru: 7,6 g/lObsah kyselin: 5,0 g/lBezcukerný extrakt: 20,9 g/lDatum sklizně: 17. října 2007Cukernatost hroznů: 25,0 °NMVýsadba révy vinné proběhla v roce: 2003Způsob vedení révy: vysokéPůvod půdy: vápenité spraše, štěrko-pískové terasy na Karpatské předhlubni. Druh půdy: hlinito písčitá. Struktura půdy: slabě štěrkovitá, místy přechází do kamenité.Technologie výroby: kvašeno v nerezové nádobě s regulací teploty při kvašeníDoporučená archivace: 2013 - 2015Teplota skladování: 6 - 13 °CTeplota podávání: 10 - 12 °CVelikost šarže: 3.820 litrůZpůsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vodyCena: 160,- Kč (e-shop vinařství v lednu 2010)