O Víně

12.01.2012 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.01.2012 07:00

Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní - Znovín Znojmo a.s.

Znovín Znojmo vínám také odvahou experimentovat a používat jiné technologické postupy. Do této skupiny vín patří Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní, které má v podtitulu uvedeno "Gout de Terroir". Co to znamená a jak víno hodnotím, se dozvíte v následující recenzi.

Suché Veltlínské zelené 2004 odrůdové jakostní pod obchodním názvem Gout de Terroir jsem kupoval prostřednictvím zásilkové služby Znovínu v září 2005 za 90,- Kč. Gout de Terroir znamená ve francouzštině „chuť půdy" a můžeme to chápat jako výraznější a zvláštní chuť odrůdového vína, kterou mu poskytují specifické klimatické a půdní podmínky spolu s tradičními technologiemi. Znovín takto začal označovat vybraná jakostní vína odrůdy Veltlínské zelené od ročníku 2004.

Hrozny mají původ na velmi známé viniční trati Volné pole v obci Hostěradice, kterou mám spojenou především s báječnými bílými i červenými pinoty (Rulandské modré 2005 kabinet hodnocení 9-8-8) a veltlíny (Veltlínské zelené 2000 výběr z hroznů hodnocení 10-9-10 a Veltlínské zelené 2000 pozdní sběr - hodnocení 10-9-8). Z webových stránek Znovínu přebírám text, který se vztahuje k této trati a zároveň přidávám odkaz na starší, ale stále aktuální článek od Jardy nazvaný Vinařská obec Hostěradice a vynikající viniční trať Volné pole. Viniční trať Volné pole je položena asi 15 km severovýchodně od Znojma. Automobilem i na kole se k ní dostanete z hlavní silnice na Brno přes Miroslav (okolo vinice Weinperky). Na vinici Volné pole pak narazíte vpravo těsně před Hostěradicemi. Hostěradice jsou stará velká vinařská obec s bohatou minulostí a řadou historických památek. Připomíná se již v roce 1200. V roce 1425 vypálili městečko husité, přesto se na faře i v kostele sv. Kunhuty z druhé poloviny 13. století dochovala řada gotických a také barokních prvků i renesančních domů. Nyní několik exaktnějších údajů: celková výměra tratě: 95,4 ha, z toho je osázeno 83,2 ha. Nadmořská výška: 270 až 330 metrů, expozice jižní a jihovýchodní. Průměrná roční teplota: 8,8 °C, 520 mm ročních srážek, pH mírně kyselé 6,6, od jihu je chráněná lesem. Půda: písčito-hlinitá, lehčí geologický původ, zvětraliny amfibolitů, černozemní půda na spraši Kulmského pískovce Českého masivu. Kategorie viniční trati: I, tedy nejvyšší kvalita.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 38 mm se standardním potiskem výrobce a několika krystaly vinného kamene. Adjustáž jsem již několikrát rozebral u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva má až neskutečně vysokou intenzitu. Je slámově žlutá a čistá. Chvílemi mi přijde až jantarová, což je symbolické pro vína lahvově zralá. Vůně má v nástupu stopy stařinky, která se sice postupným oteplováním na 12 až 14 °C vytrácí, ale stále je zde. Na pozadí můžete ale najít kořenité tóny připomínající bílý pepř. Jak z buketu, ale i z barvy je zřejmé, že nešlo o standardní jakostní veltlín.

Chuť má sice nádhernou harmonii a neskutečnou kořenitost v dozvuku, ale víno je unavené a za vrcholem. Už to prostě není mladý a svěží veltlínek, ale zralý kmet, který si už nějaký ten pátek odkroutil. Nicméně, lahvově zralá vína mám rád, není to pití na každý den, ale jen na určité chvíle, kdy nikam nespěcháte. Na druhou stranu musím ocenit snahu Znovínu o experimenty a nové technologické postupy. Vinařství v době, kdy šla lahev do prodeje, uvádělo doporučenou archivaci na roky 2009 až 2011. Musím ale spravedlivě uvést, že lahev jsem měl otevřít minimálně před dvěma roky. Vinařství tento veltlín doporučovalo podávat k sýrům a vepřovému masu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Gout de Terroir
Odrůda: Veltlínské zelené
Ročník: 2004
Jakost: odrůdové jakostní
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Hostěradice
Viniční trať: Volné pole
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 11,4 % obj.
Číslo šarže: 317
Obsah zbytkového cukru: 2,3 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,9 g/l
Doporučená archivace: 2009 - 2010
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 90,- Kč (zásilková služba Znovínu v září 2005)

Spotřebitelská známka: 7.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 7 5 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 3733x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 07.01.2012 13:26:26