O Víně

23.06.2011 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 23.06.2011 07:00

Rulandské modré 2003 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

V dávných dobách našeho portálu jsme každý měsíc věnovali představení jedné odrůdě během celého týdne. V roce 2007 se ujal J.Č. Pinotu noir, kterého znáte z Jižního svahu a v rámci "nultého" vzorku si vzal Rulandské modré 2003 výběr z hroznů (vinařská obec Strachotice, viniční trať U kamenů). K tomuto pinotu se vyjadřovalo hned několik autorů ovine.cz. I když hrozny dnešního pozdního sběru mají jiný původ (vinařská obec Miroslavské Knínice, viniční trať Stará hora), přesto mne napadlo srovnání tohoto výběru a pozdního sběru. Mé postřehy najdete v následující recenzi.

Ještě než se dostanu k detailnímu popisu, rád bych se zmínil, že jsem se postupně dopracoval ve svém archivu u ročníku 2003 k poslednímu suchému červenému ze Znovínu, kterým je Rulandské modré 2003 pozdní sběr z panenské sklizně (vinařská obec Miroslavské Knínice, viniční trať Stará hora). Hned v úvodu musím vzpomenout recenze ročníku 2003, o kterém se mnoho napsalo z pohledu vhodnosti k archivaci. Mezi povinnou četbu musím zařadit obsáhlý a komplexní článek Nultý vzorek v týdnu Rulandského modrého - jak chutná vám? od J.Č. z roku 2007. Mezi doporučenou literaturu pak zařazuji recenzi Cabernetu Sauvignon 2003 výběr z hroznů, který má stejný původ jako dnešní pinot a Zweigeltrebe 2003 pozdní sběr. Z bílých pak zmíním například Ryzlink vlašský 2003 výběr z hroznů (Podmolí / Šobes), Sauvignon 2003 pozdní sběr (Tvořihráz / Na vinici) a Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr (Stošíkovice / U tří dubů).

Hrozny byly sklizeny 27. října 2003 při cukernatosti 23,3 °NM. Réva zde byla vysázena v roce 2000 a pěstuje se na rýnsko-hesenském vedení. Geologický původ: podloží tvoří žuly, matečný substrát - karbonát, permské pískovce a slepence Českého masivu. Druh půdy: hlinito-písčitá. Struktura: slabě štěrkovitá, 25 % skeletu. Technologie výroby: odzrněno, zakvašeno, nakvášeno v otevřených nádržích, mícháno, odbourání kyseliny jablečné a školeno v tanku.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm. Adjustáž jsem hodnotil u starších recenzí, přistoupím proto k senzorickým vlastnostem.

Barva je typicky odrůdová. Světlý odstín granátově červené barvy, krásné menisky na okraji a střední viskozita. Oproti výběru ročníku 2003 výrazně slabší intenzita a hlavně správný odstín. Vůně je mnohoslibná a nabízí směs sušeného tabáku a zeleného čaje. Na pozadí vystoupí slabé nuance drobného červeného ovoce a kouřovinky. Vůně má nádhernou strukturu a je v ní stále co objevovat.

Chuť je středně dlouhá, ale postupným popíjením se jevila až dlouhá. V nástupu jsou velice jemné kořenité tóny připomínající pepř. Třísla jsou pružná a krásně zapadla do výsledného celku. Čím déle ale víno popíjím začínám mít dojem, že se posunuje ke kořenito-herbálnímu projevu a je plnější. Dejte proto vínu čas přes podáváním, nechejte ho pořádně vydýchat nebo ho dekantujte. Nazrálost se postarala o velmi harmonický projev a pomalu začíná vládnout. Původní predikovaná lahvová zralost na zadní etiketě uváděla rok 2010. Dívám se na aktuální přehled nazrálosti znovínských vín, kdy bylo víno v září 2006 otevřeno a lahvová zralost upřesněna nad 5 let, což znamená rok 2011 a výše. Mohu potvrdit, že je lahev na svém vrcholu, na kterém se může minimálně rok udržet. Je to nádherný pinot, který vyzrál do krásné podoby. Ve srovnání s Rulandským modrým 2003 výběr z hroznů (0,5 L), o kterém byla řeč výše, kdy se vývoj pro řadu vínomilců jevil hodně nevyzpytatelně, je pro mne dnešní pozdní sběr jasným důkazem perfektně připraveného vína, kterému zrání na lahvi fantasticky prospělo. Mimochodem, i u zmíněného výběru je uváděný naprosto stejný archivační potenciál. Pokud se podívám na bezcukerný extrakt, tak je mezi tímto pozdní sběrem (20,8 g/l) a výběrem (26,0 g/l) docela velký rozdíl. Hodnota zbytkového cukru a kyselin je podobná.

Vinařství tento Pinot doporučujeme podávat k hovězímu masu nebo divočině. My jsme k tomuto Pinotu vyzkoušeli hamburger na červeném víně a doma upečeným italským chlebem focaccia podle Zdeňka Polreicha. V archivu mám ještě jednu lahev a moc se těším, jak ji za rok otevřu! Pokud ještě máte lahev, můžete si gratulovat. Jaké jsou vaše zkušenosti s tímto pozdním sběrem a výběrem?

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Kategorizace: panenská sklizeň
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Miroslavské Knínice
Viniční trať: Stará hora
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 13,1 % obj.
Číslo šarže: 274
Evidenční číslo jakosti: 16797V/04-17223/52
Číslo vzorku: 44
Obsah zbytkového cukru: 4,3 g/l
Obsah kyselin: 4,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,8 g/l
Datum sklizně: 27. října 2003
Cukernatost moštu: 23,3 °NM
Způsob vedení révy: rýnsko-hesenské
Geologický původ: podloží tvoří žuly, matečný substrát - karbonát, permské pískovce a slepence Českého masivu
Druh půdy: hlinito-písčitá
Struktura půdy: slabě štěrkovitá, 25 % skeletu
Technologie výroby: odzrněno, zakvašeno, nakvášeno v otevřených nádržích, mícháno, odbourání kyseliny jablečné a školeno v tanku
Velikost šarže: 7.510 litrů
Doporučená archivace: 2011 - 2013
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 140,- Kč (zásilková služba Znovínu v srpnu 2004)

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 9 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2816x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 25.12.2011 11:08:10