Ryzlink vlašský 2006 pozdní sběr - Peřina Zdeněk Mikulov
V jaké kondici je Ryzlink vlašský 2006 pozdní sběr, se dozvíte v dnešní recenzi.
Lahev suchého Ryzlinku vlašského 2006 pozdní sběr jsme s Marinem kupovali v dubnu 2007 přímo u pana Peřiny. Z vinařství jsem se krátce poté dozvěděl, že vlašák má dosáhnout lahvovou zralost v roce 2010. Protože mám dvě lahve, rozhodl jsem se první z nich otevřít a podívat se, jaký potenciál se skrývá uvnitř.
Vlastní hrozny byly sklizeny 21. října 2006 při cukernatosti 23,6 °NM na viniční trati Pod svatým kopečkem I. v Mikulově. Réva stará 20 let se zde pěstuje se na středním vedení (jeden tažeň) na písčité půdě s malým podílem hlinitých částic na vápenitém podloží. Technologie výroby: reduktivní.
Z encyklopedie viničních tratí od p.j. se dozvíte, že vinařská obec Mikulov má 431,1 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 775.4 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 296 pěstitelů. Nejlepšími terroiry jsou rozhodně Pod svatým kopečkem I. (mimochodem pozor na Pod svatým kopečkem II. - to je poněkud na jinou světovou stranu), Turold, Za cihelnou, perspektivní se zdá Brněnská a Valtická. I střední část Milovické (Střední díly - Záhumenky) vypadá hodně dobře.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství a ročníku. Adjustáži jsem se věnoval u recenze Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr, přistoupím proto k hodnocení.
Barva je zlato-žlutá, má krásnou jiskru a barvu. Intenzita odpovídá ročníku i odrůdě. Vůně je kouzelná a nabízí směs ovocito-medových tónů, ve kterých najdete také vyzrálé hrozny.
Chuť pokračuje v nastoleném trendu. Je komplexní, plná a nabízí krásnou směs ovocitých a medových tónů. V dozvuku je příjemná ovocitost, mineralita a harmonie. I když je bezcukerný extrakt nízký (17,2 g/l) při popíjení tak nepůsobí a hádal bych mnohem vyšší hodnotu. I když byla lahvová zralost predikována na rok 2010, předpokládám, že víno má svůj vrchol stále před sebou. Archivační potenciál odhaduji až do roku 2012. Vysoký obsah alkoholu (14,0 % obj.) velmi dobře zapadl do celku a při popíjení není poznat.
Tento Ryzlink vlašský mne příjemně překvapil a poslední lahev nechám v klidu archivu ještě jeden rok. Víno můžete podávat k rybím pokrmům nebo k polotvrdým sýrům.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Ryzlink vlašskýRočník: 2006Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: MikulovViniční trať: Pod svatým kopečkem I.Výrobce: Peřina Zdeněk MikulovAlkohol: 14,0 % obj.Číslo šarže: 4-06Evidenční číslo jakosti: 11H1-07Číslo vzorku: 6Obsah zbytkového cukru: 2,6 g/lObsah kyselin: 6,1 g/lBezcukerný extrakt: 17,2 g/lDatum sklizně: 21. října 2006Cukernatost hroznů: 23,6 °NMStáří révy: 20 letZpůsob vedení révy: střední s řezem na jeden tažeňTyp půdy: písčitá s malým podílem hlinitých částic na vápenitém podložíTechnologie výroby: reduktivníRok lahvování: 2007Doporučená archivace: 2011 - 2012Teplota skladování: 6 - 12 °CTeplota podávání: 8 - 10 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: 139,- Kč (přímo u vinaře v dubnu 2007)