Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů - Peřina Zdeněk Mikulov
Někomu stačí zmínit výtečnou polohu Zimní vrch v Dolních Dunajovicích, která místní terroir velmi dobře charakterizuje. Zda to platí i dnes, se dozvíte v následující recenzi.
Lahev sladkého Rulandského bílého 2005 výběr z hroznů z vinařství Zdeňka Peřiny jsem dostal od Marina a bylo to ještě v době, kdy jsem z tohoto vinařství nic neznal. Postupně jsme se z nižších přívlastků mladších ročníků dopracoval i k této lahvi.
Vlastní hrozny byly sklizeny 15. října 2005 na viniční trati Zimní vrch ve vinařské obci Dolní Dunajovice při cukernatosti 26,8 °NM. Vinice byla v době sklizně čtyřletá a vysazená podle nejnovějších poznatků. Hrozny byly částečně napadeny ušlechtilou plísní. Z encyklopedie viničních tratí od p.j. přebírám část textu: Vinařská obec Dolní Dunajovice má 407,6 ha osázené plochy registrovaných vinic z celkového počtu 589,8 ha. V roce 2007 zde bylo registrováno 371 pěstitelů. V Dolních Dunajovicích v posledních letech registrované výsadby i počet registrovaných pěstitelů mírně klesají. Podle mne zdejší tratě trpí buď tím, že jsou rovinaté nebo i k severu skloněné. A když už je některý svah i dobře orientován (Zimní vrch nebo třeba Pod Slunným vrchem), tak trať stejného názvu v sobě obsahuje i o dost hůře situované části. To je tak trochu proti smyslu toho, že název trati má garantovat určitý terroir.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s monogramem ZP. Adjustáži jsem se věnoval u recenze Müller-Thurgau 2006 pozdní sběr, přistoupím proto k hodnocení.
Barva je čistá, zlatá a jiskrná. Odpovídá ročníku, přívlastku i odrůdě. Vzhled i viskozita je výborná, víno působí olejovitým dojmem. Vůně má v nástupu jedinou složku, kterou je botrytida, což je díky částečnému napadení hroznů ušlechtilou plísní. Asi po 60 minutách se teprve začínají objevovat velmi jemné medové tóny připomínající propolis. Druhý den, kdy lahev dopíjím, se vůně botrytidy zcela vytratila, čímž víno získalo líbivější dojem.
Chuť je zásadně poznamenána zbytkovým cukrem. Podle analytických hodnot je vyšší hodnota obsahu kyselin výrazně otupena, takže velmi sladký dojem převládá. Typická šťavnatost v závěru se objevuje až po určité době, kdy se víno dokonale rozdýchá. Podobně je tomu i v případě propolisu, který je v chuti taktéž zastoupený. Na druhou stranu velice chválím velmi dobře zakomponovaný obsah alkoholu (12,6 % obj.) Cukernatost hroznů v době sklizně se blížila výběru z bobulí, což klade vysoké nároky na umění vinaře, jak ustojí vysoký obsahu alkoholu a poměr zbytkový cukr / kyselinky. Doporučená archivace, kterou Zdeněk Peřina odhaduje v letech 2010 až 2013, se mi dnes zdá zbytečná. Víno se dalším nazráváním v lahvi pravděpodobně již nezlepší, protože kyselinka již ztratila dech. Trochu se obávám, že zbytkový cukr bude natolik dominantní, že stávající kouzlo šťavnatosti se vytratí, ale třeba se mýlím.
Postupným popíjením a neustálým temperováním na 6 až 8 °C jsem si tuto rulandu oblíbil a musím uznat, že má své kouzlo. Mé doporučení proto zní, u tohoto výběru nespěchejte, popíjejte po malých doušcích a vychutnávejte si ho pomalu. Romane, díky za lahev!
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské bíléRočník: 2005Jakost: výběr z hroznůZatřídění dle zbytkového cukru: sladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: MikulovskáVinařská obec: Dolní DunajoviceViniční trať: Zimní vrchVýrobce: Peřina Zdeněk MikulovČíslo šarže: 4-05Evidenční číslo jakosti: 27G1-06Číslo vzorku: 19Alkohol: 12,6 % obj.Obsah zbytkového cukru: 56,3 g/lObsah kyselin: 7,6 g/lBezcukerný extrakt: 23,5 g/lDatum sklizně: 15. října 2005Cukernatost hroznů: 26,8 °NMStáří révy: 4 rokyRok lahvování: 2006Doporučená archivace: 2010 - 2013Teplota skladování: 6 - 12 °CTeplota podávání: 12 - 14 °CZpůsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby na 180 °CCena: dárek