Cabernet Moravia 2005 zemské - Rodinné vinařství Jestřáb Vojtěch Dubňany
Znovu se podívám na zajímavou moravskou odrůdu. Jak se mi líbil Cabernet Moravia 2005 zemské - Rodinné vinařství Jestřáb Vojtěch Dubňany se dozvíte v dnešní recenzi.
Lahev moravského zemského Cabernetu Moravia 2005 z Rodinného vinařství Vojtěcha Jestřába z Dubňan, jsem zakoupil v místní sympatické vinotéce v roce 2006 během setkání ovine.cz. Protože se mi podařilo získat detailní informace přímo z vinařství včetně doporučené doby archivace, měl jsem jasno, kdy je ten nejlepší čas lahev otevřít, ale nebudu předbíhat.
Vlastní hrozny byly sklizeny 26. října 2005 při cukernatosti 21,5 °NM v Mutěnicích na viniční trati Dubňanská hora. Desetiletá réva se zde pěstuje na hlinité půdě (sprašová - středně těžká až těžká,s vysokým obsahem vápníku) na rýnsko-hesenském vedení. Technologie výroby: odstopkování hroznů, pomletí bobulí, teplota kvašení 28 °C v dřevěné kádi, kvasinka Cabernet Sauvignon, výživa pro kvasinky, enzym uvolňující červené barvivo, dubový tanin. Po konci kvašení 7 denní macerace na rmutu. Následné lisování a stáčení z kvasnic. Víno zrálo v dřevěných sudech.
Jak se dozvíte na webových stránkách, malé rodinné vinařství vzniklo v Dubňanech v roce 1999. Vinařství hospodaří na vinicích o rozloze necelého jednoho hektaru na viniční trati Dubňanská hora. Soustřeďují se na výrobu přívlastkových a zemských vín vysoké kvality. Nejoblíbenější odrůdou z bílých vín je Hibernal, který na velmi dobré poloze každoročně dozrává do výběru z hroznů. Z modrých odrůd je to Cabernet Moravia, která zraje několik měsíců ve francouzských dubových sudech typu barrique. Dále pěstují Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Müller-Thurgau, Sylvánské zelené, Sauvignon, Neuburské, Muškát moravský a Tramín červený. Z modrých odrůd pak Modrý Portugal, Frankovku, Cabernet Moravia, André, Svatovavřinecké, Alibernet, Neronet a Dornfelder.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (hnědé sklo) a je uzavřena korkem plátek-drť-plátek délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je jednoduchá, obsahuje pouze základní informace a ničím mne neoslovila.
Barva je granátově červená s fialovými odlesky a má slabší intenzitu, podobně jako viskozita, která nepůsobí příliš přesvědčivě. Ve vůni najdete tóny mleté sladké papriky a jeřábu. V buketu nejsou žádné módní prvky, vše působí poctivým a odrůdovým dojmem.
Ve středně dlouhé chuti jsou velmi jemná třísla a pikantní kyselinka. V dozvuku vystoupí příjemná kořenitost, která má původ ve zrání v dubových sudech. Víno má střední perzistenci a při popíjení rozhodně nenudí. Potenciál k dalšímu nazrávání zde určitě je, vinařství uvádí lahvovou zralost až do roku 2012. Již nyní ale můžete lahev klidně otevřít a s velkou pravděpodobností vás nezklame, protože má typické odrůdové znaky. Před podáváním doporučuji lahev dekantovat nebo nechat minimálně hodinu rozdýchat.
Druhý den se mi Morávia jeví ještě lépe. Vůně se pěkně zakulatila do kompotovo-marmeládových tónů. Chuť se nádherně zjemnila a harmonie se ještě zvýraznila, takže Cabernet Moravia působí hezky vymazleným dojmem.
Vinařství toto víno doporučuje podávat vychlazené na 18 °C k jídlu z hovězího, vepřového či zvěřinového masa. Můžete ho také podávat k tučným sýrům. Velmi oceňuji schopnost poskytnout doplňující informace, za které ještě jednou děkuji. Poměr cena / kvalita je velmi dobrý, takže bych si další ročník této či jiné modré odrůdy s radostí koupil znovu.
Shrnutí údajů o dnešním víně: Odrůda: Cabernet Moravia Ročník: 2005 Jakost: zemské Zatřídění dle zbytkového cukru: suché Vinařská oblast: Morava Vinařská podoblast: Slovácká Vinařská obec: Mutěnice Viniční trať: Dubňanská hora Výrobce: Vinařství a vinohradnictví Jestřáb Vojtěch Dubňany Alkohol: 12,8 % obj. Číslo šarže: 05/05 Datum sklizně: 26. října 2005 Cukernatost hroznů: 21,5 °NM Stáří révy vinné: 10 let Způsob vedení révy: rýnsko-hesanské Technologie výroby: Odstopkování hroznů, pomletí bobulí, teplota kvašení 28 °C v dřevěné kádi, Kvasinka Cabernet Sauvignon, výživa pro kvasinky, enzym uvolňující červené barvivo, dubový tanin. Po konci kvašení 7 denní macerace na rmutu. Následné lisování a stáčení z kvasnic. Víno zrálo v dřevěných sudech. Doporučená archivace: 2012 Teplota skladování: 6 - 13 °C Teplota podávání: 16 - 18 °CVelikost šarže: 1000 lahví objemu 0,75 L Způsob odlepení etikety: lahev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °C Cena: 129,- Kč (vinotéka Kobern v Dubňanech v červenci 2006)