Sauvignon archivní - Agroind Vipava, Slovinsko
Tuto láhev Sauvignonu chladím doma už přes rok a dnes na ni přišla řada. Je to krásná vysoká a elegantně vyhlížející láhev Breganze 370, tedy 370 mm vysoká. Je zabalená do celofánu a lýkem je přivázaná viněta. Ta je vyrobena z velmi silného voskovaného papíru, oboustranně potištěna a ručně jsou na ni dopisovány měnící se údaje - viz fotky pod článkem. Protože v průběhu několika dní si dopřáváme rovnou dvě lahve tohoto 12 let starého vína tak vidím, že voskové viněty / visačky, aby zvýšily dojem ležení v archivu, jsou i opalovány a to ručně. Každé opálení je totiž jiné. Na mě připadly lahve č. 5573 a č. 5683. Na lýku je ještě provlečena malá visačka, udávající ročník 1992.Lýko je k lahvi připevněno červeným pečetním voskem, do něž je vtlačen znak výrobce. Celkově působí láhev majestátně, ale my se jí nebojíme a už tahám korek ven. Je samozřejmě z plné korkové hmoty, délky 42 mm s potiskem loga výrobce. Od vína je trošku nahnilý, nebo zkrátka narušený, ale bohudíky se to v chuti sauvignonu nijak neprojevilo.Jak je vidět na fotce, špuntík se nám ze strany k vínu trošku drolil, ale po delikátní operaci se ho zbavujeme, víno je čisté a připraveno vydat svědectví o úrodě roku 1992...Sauvignon má nádhernou sytě zlatou barvu, je čirá a s posunem do zelenkava. Už při přivonění ke korku citím typickou sladce nakyslou vůni, která se pak při přivonění k vínu ve skleničce krásně rozvíjí. Tady jde hezky poznat, proč se u sauvignonů hovořívá o kopřivách. Pamatuji se, jak jsem za mlada sbírával a sušil, státní podnik Léčivé rostliny je vykupoval za 3,- Kčs za nasušené kilo :-)Víno je neskutečně krásně vyzrálé, ve vůni silně zralé broskve, nejsilněji snad MED. Podle mě je to typický zralý, uleželý a krásný sauvignon - díky osudu za něj!Hraju si tu obvyklou hru: přikrývám hrdlo skleničky, zamíchám s ní a pak plným se nosem kochám tou krásnou koncentrovanou vůní. Med převládá i v chuti, víno je plné, vyvážené a s krásným dozvukem ve všech dutinách hlavy po polknutí, zvláště když pak vydechnete nosem (ten vzduch) :-)Kyselinky jsou plné chuti dobrým společníkem a se vším ostatním, co ve víně je vytváří broskvově medovou plnost výborného vína. Lehce vyšší teplota podávání (12° - 14° C), než u mladších vín je zde plně na místě, protože víno již dávno není tvrdé a více než 10-leté ležení v lahvi mu náramně prospělo.Druhý den dopíjím zbytek a zdá se mi, že nad medem převládá bortritická příchuť, známá z tokajských vín, nebo podobně chuťový dojem, objevující se u vín archivních. Překvapuje mě, že cítím dokonce vůni celkem čerstvého pečiva!No, bylo to moc prima.Odrůda: SauvignonRočník: 1992Jakost: vrhunsko=špičkové, archivní vínoCukernatost: suchéZemě původu: SlovinskoVinařská oblast: Vipavská dolinaVinařská obec: VipavaČíslo šarže: 30Alkohol: 12,3 % obj.Lahvováno: 1993 - usuzuji tak podle registračního číslaTeplota podávání 12°C - 14° CVýrobce: Agroind Vipava 1894, Vipava, SlovinskoCena: to kdybych věděl... :-( - víno lze koupit v obchodech Kompas na slovinských hranicích