Egri Bikavér 1996 odrůdové jakostní - Ker-Coop Kft., Verpelét, Maďarsko
Dnes jsem objevil v nedaleké samoobsluze víno Egri Bikavér ročník 1996. Neodolal jsem, láhev uchopil a kráčel s ní k pokladně. Víno pochází ze severní části Maďarska z vinic položených v okolí města Eger. Eger je krásné barokní město plné historických památek. Eger je také městem lázní, vína a studentů. Při návštěvě nezapomeňte navštívit Údolí krásných žen. Jak by se z názvu mohlo zdát, nejedná se o údolí lásky, nýbrž o údolí plné vinných sklepů. Je to opravdu zážitek. :-)Bikavér - česky: býčí krev. Červené víno vzniklé scelením odrůdových vín Kadarka, Frankovka a Rulandské modré.Láhev je zelená typu bordó opatřena kolkem určujícím místo původu a sériovým číslem. Korek je lisovaný o délce 39 mm. Víno jsem nechal temperovat na cca. 19° C a otevřené půl hodiny vydýchat.Barva vína je rubínová s mírným nádechem do hnědé. Začal jsem být nervózní, vůbec se mě to nezdálo.Vůně temná, těžko rozeznatelná, nějaké jahody, ale hodně přezrálé. Dále je cítit stařinka, alkohol. Cítím, že víno má ty nejlepší léta za sebou. Chuť je delší, zajímavá je však zde jen kyselinka a tříslovina, aromatické látky se někam vypařily. Nejvíce cítím Frankovku. Víno je drsné, hrubé se stařinkou. Již si nevzpomínám jaký byl ročník 1996 v době vhodné ke konzumaci, ale na ročníky 2000, 2001 vzpomínám s úctou. Z vrchního kolku se domnívám, že víno bylo lahvováno v roce 1999 a pak nevhodně uskladněno v nějakém velkoobchodě. Víno ještě přelévám do karafy a na dně lahve nacházím usazený kámen. Kámen umístěný v potravinářské fólii, jsem se pokusil naskenovat.Všimněte si zadní etikety, korekturu textu musel dělat Maďar jak poleno. Navíc se rozchází údaj o obsahu alkoholu na přední a zadní straně. Mě osobně se zdá, že ho tam je ještě více, než je uvedeno. Dnešní večer je o něco smutnější, ale co se dá dělat. Každý den se to prostě nepovede. O to víc se těším na brzkou návštěvu Egeru a ochutnávku jistě lepších kousků. Ale o tom až v září.Obchodní název: Egri Bikavér - Býčí krev z (města) EgeruOdrůda: Kadarka x Frankovka x Rulandské modréRočník: 1996Jakost: jakostní, dle kolku snad obdoba zemského vínaCukernatost: suchéZemě původu: MaďarskoVinařská oblast: oblast Eger, SZ MaďarskoAlkohol: 11,5 % nebo 12% obj., podle toho, kterou vinětu čteme :-)Teplota podávání: 16° - 18° CVýrobce: Ker Coop Kft., VerpelétCena: 99,90 Kč „Z Market“, Praha 6