O Víně

15.10.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 15.10.2007 00:00

Rulandské modré 2005 kabinet - Znovín Znojmo a.s.

Někdy v srpnu jsem poprvé v prodeji uviděl znovínské Rulandské modré 2005 kabinet. Rychlý pohled na informace týkající se viniční trati (Volné pole v obeci Hostěradice) a následně na analytické hodnoty mne doslova zarazil. Především hodnota bezcukerného extraktu (33,8 g/l) mi přišla velmi vysoká. Pokud se nepletu, tak Znovín kabinety nedělá. Tím neříkám, že hrozny v době sklizně požadovanou cukernatost nemají, ale pravděpodobně taková vína jdou na trh jako "jakostky". Jednu lahev proto kupuji, abych vyzkoušel, jestli se vyplatí pár lahví koupit do archivu, vždyť doporučená doba archivace je uváděna až do roku 2012. Po příchodu domů procházím webové stránky Znovínu a zjišťuji, že tato lahev není v nabídce, stejné je to i v posledním katalogu služeb. Posílám proto dotazy na pana Matulu.

Pokud se nepletu, tak Znovín kabinetní vína nemá v nabídce. Jaký byl důvod, že jste se u tohoto pinotu rozhodli pro kabinet?
Reagovali jsme na požadavek trhu.

Čím si vysvětlujete tak vysoký extrakt?
Hrozny byly v přívlastku pozdní sběr, pro Rulandské modré pak vhodná viniční trať, kvalitní, zdravá a vyzrálá surovina, tradiční metoda nakvášení v otevřených jímkách, šetrné mechanické potápění klobouku.

Nabízí Znovín z této polohy a ročníku 2005 i Rulandské modré vyšších přívlastků?
V nabídce byl pozdní sběr z Havraníků (viniční trať Staré vinice), číslo šarže 491. Už je ale doprodán.

Na kolika ha pěstujete Rulandské modré na trati Volné pole?
Rulandské modré se zde pěstuje na 4,3 ha.

Hrozny byly sklizeny 18. října 2005 při cukernatosti 23,4 °NM. Réva stará 5 let se zde pěstuje na vysokém vedení. Půda je zde lehká, hlinito-písčitá se středně štěrkovitou strukturou. Hrozny byly odzrněny, použité byly čisté kultury kvasinek, nakvášení proběhlo v otevřených jímkách, šetrné ponořování klobouku (bez míchání, tlakem dolů), odbourání kyseliny jablečné a následné zrání v tanku.

Lahev typu Bordo má objem 0,75 L (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 44 mm s potiskem vinařství. Adjustáž je již mnoho let tradiční klasika, v našich podmínkách patří mezi špičku po stránce designu a informací.

Barva je granátově červená s rubínovými odlesky a tradičním nahnědlým meniskem. Intenzita není největší, ale pinot většinou nehýří silným odstínem. Vůně má všechny atributy pinotu. Jsou zde ovocité odstíny, které doplňují kořenité tóny. Buket je docela široký a delší dobu mi tvrá, než přesně identifikuji konkrétní složky. Jsou zde tóny brusinek, sušených švestek a slabě i živočišné tóny. Předpokládám, že se vůně bude dále vyvíjet a možná se dočkáme zajímavého posunu.

Ve středně dlouhé chuti jsou již nyní docela jemná třísla a kořenitý dozvuk. Víno má dobrou strukturu i tělo. Kyselinky jsou v dobré harmonii s přírodním cukrem a tříslovinami. V chuti je celá řada odstínů, kromě již zmíněného kořenitého dozvuku, jsou zde tóny hořké čokolády, černých třešní, brusinek a kouřovinky. Analytické hodnoty uvádí velmi vysoký bezcukerný extrakt (33,8 g/l), který se postupným popíjením stále více projevoval.

Tento Pinot má výborný potenciál k další archivaci. Výrobce uvádí doporučenou dobu archivace 2010 až 2012. Předpokládám jeho zajímavý vývoj. V porovnání s Rulandským modrým 2003 výběr z hroznů (obec Strachotice, viniční trať U kamenů), o kterém více autorů sepsalo své postřehy v článku Nultý vzorek v týdnu Rulandského modrého - jak chutná vám?, má tento kabinet mnohem "přátelštější" třísloviny a zajímavější dozvuk. Je to velmi zvláštní víno, které stojí za pozornost a doporučuji ho vyzkoušet, případně archivovat. Podle informací ze Znovínu, je velikost šarže slušná (24.640 litrů)!

Výrobce víno doporučuje k divočině nebo hovězímu masu, ale dovedu si ho představit i k přátelskému posezení. Jak jsem již uvedl, má podle mne velmi dobré předpoklady k dalšímu nazrávání na lahvi. Za ostatní služby dávám vysokou známku za odvahu Znovínu, že se pustila do kabinetu za velmi příznivou cenu. Zmíním také výbornou dostupnost, vidím ho pravidelně v Globusu. Poměr cena / kvalita je excelentní, za 119,- Kč máte nádherný pinot, který řadím v mém pomyslném žebříčku nad průměr. Rozhodl jsem se proto pět lahví koupit a uložit do archivu.

Postřehy od p.j.
I nechal jsem se samozřejmě přivábit Jardovým mailem a i když normálně do Globusu nejezdím, toto byla silná lákačka pro závislého na pinotech tam uhnout z cesty. Koupil jsem dvě lahve, jednu šup do archivu, jednu jsem načal. Jsem líný psát samostatný článek, dovoluji si tímto tedy jen zaparazitovat na Jardově pečlivosti a cizopasně připojím svých pár poznámek za jeho text:

Vzhled: Ve světle naší kuchyně až cocacolově nahnědlé, na modrý pinot z Moravy docela intenzivní. Dal bych osmičku.

Vůně: První dojem: dezertní přezrálost, přezrálé třešně, kandované ovoce, bílá čokoláda. Kupodivu ne brusinky ani šípek, jak bych čekal. Intenzita tak akorát - silnější, ale uvěřitelná. Druhé čuchnutí: to, čemu se říká „animální tóny“. Třetí čuchnutí: pokropené cihly, antuka. Delším mícháním se objevují známé tóny vesnického dvorku. Dal bych rovněž osmičku.

Chuť: plnější, kulatá, uleželá, evokuje mi nějakou starší marmeládu či povidla. V dochuti spálené dřevo či už zde též probírané železniční pražce. Později objevuji jistou kořenitost (mletá paprika), která dalším oteplováním vystupuje spolu s neohlazenou tříslovinou..., která není moc příjemná... a to je ten moment, kdy jsem ztuhl. Mícháním a oteplením se začíná objevovat to, co se ležením objevilo v zde diskutovaném vzorku Rulandského modrého 2003 výběr z hroznů Strachotice, U kamenů, to, čemu s J.Č. ne bez jistého odporu říkáme „Makedonie“. Taková ta drsná jižanská tříslovina evokující laciná chorvatská vína, tříslovina, o níž bych se odvážil pochybovat, že někdy slehne do nějaké ušlechtilé podoby, spíš, jak ukazuje strachotický vzorek, bude dotěrnější a postupně nepříjemně zlikviduje veškerou harmonii, kterou to víno mělo při svém uvedení na trh. Třeba jsou to jen dohady, třeba nemám pravdu, ale, na rozdíl od Jardy i Znovínu bych se bál si kartóny tohoto vína vyšperkovat archiv. Toto víno je za svou cenu nadprůměrně dobré už dnes, tak proč ho nepít právě teď. Zvídaví si jistě jednu dvě lahve ulijí, co to s ní udělá, i já budu zvědavý, konec konců za tu cenu... určitě při svých archivačních pokusech zažiji i nákladnější zklamání. V tuto chvíli bych bodoval osmičkou, ale pokud se mé obavy naplní, za pár let to spadne klidně na pětku.

S „makedonským syndromem“ jsem se potkal nedávno znovu, opět u vína, kterému jsem v jeho mládí předpovídal slibnou budoucnost: Rulandské modré 2003 výběr z hroznů Růžová hora od Marcinčáka. To už je při jeho odhaduji trojnásobné ceně skoro k naštvání. Vrtá mi hlavou, čím to je? Sluncem připálené hrozny? Přídavek nějaké brutální barvířky (Neronet, Alibernet nebo jiná odrůda)? Či přídavek „umělých“ tříslovin - s dealery podobných zázračných vylepšovadel se poslední dobou roztrhl pytel? Je to klonem pinotu? Kdo ví. Chystám někdy příští rok velkou degustaci mnou nasbíraných pinotů ročníku 2003. Jsem zvědav, u kolika lahví zaúpím u této zvláštní třísloviny.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Rulandské modré
Ročník: 2005
Jakost: kabinet
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Hostěradice
Viniční trať: Volné pole
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Alkohol: 12,5 % obj.
Obsah zbytkového cukru: 3,8 g/l
Obsah kyselin: 4,8 g/l
Bezcukerný extrakt: 33,8 g/l
Cukernatost hroznů: 23,4 °NM
Datum sklizně: 18. října 2005
Číslo šarže: 492
Evidenční číslo jakosti: 61D1-06/06
Číslo vzorku: 23
Rok lahvování: 2006
Typ půdy: lehká půda, hlinito-písčitá, středně štěrkovitá struktura
Technologie výroby: odzrnění, zakvašení čistou kulturou kvasinek, nakvášení v otevřených jímkách, šetrné ponořování klobouku (bez míchání, tlakem dolů), odbourání kyseliny jablečné, zrání v tanku
Doporučená archivace: 2010 - 2012
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Teplota skladování: 6 - 13 °C
Velikost šarže: 24.640 litrů
Způsob odlepení etikety: lahev ponořit do horké vody
Cena: 119,- Kč (Globus v srpnu 2007)

Spotřebitelská známka: 8.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 9 8 8 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2003x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 01.11.2011 19:06:32