O Víně

07.02.2007 J.Č. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 07.02.2007 00:00

La Salle de Poujeaux 1999 Appellation Moulis-en-Médoc Controlée (AOC) - Château Poujeaux, Francie

Jednou z částí Médocu, kde se nenachází žádné víno klasifikované jako Grand Cru Classée, je Moulis. Ovšem to neznamená, že se tu nedělají skvělá vína. V nejzajímavější části Moulisu, poblíž Poujeaux, najdeme hned dva představitele nejvyšší kategorie (Exceptionnel) jiné klasifikace, Cru Bourgeois. Jsou to Château Chasse-Spleen a Château Poujeaux. Více o Chasse-Spleen a především klasifikaci Cru Bourgeois se dočtete v nedávné recenzi na druhé víno tohoto vinařství. Dnes je ovšem na řadě Poujeaux.

Za sedmero řekami aneb historie na úvod
A začneme v 16. století, kdy pozemky pod názvem „La Salle de Poujeaux“ (Síň Poujeaux?) vlastnil Gaston de L'Isle, pozdější majitel Château Latour. V následujících desetiletích a stoletích vlastnilo pozemky mnoho různých osob, mimo jiné třeba majitel Château Beychevelle Marquis de Brassier. Vinice jsou vysazovány v průběhu 18. století a od roku 1806 je panství majetkem rodiny Castaing, která zde vládne do roku 1880. Právě v tomto roce dochází k rozdělení pozemku na tři části jednotlivým potomkům rodiny, navíc jsou mnohé vinice vyklučeny a na pozemcích se pěstuje obilí a další plodiny. Roku 1920 zakoupil jednu z třetin François Theil a během příštích desetiletí jeho syn Jean zasvětil čas a energii znovusestavení kompletního pozemku, čehož dosáhl připojením Poujeaux-Thibaut v roce 1957. Když roku 1981 Jean Theil zemřel, převzali otěže jeho tři synové - Philippe, Jean-Pierre a Francois. Roku 1997 zakládají „Société Anonyme Jean THEIL“, pod kterým spravují pozemky a připravují víno. Nedávno rozšířili území o dalších 10 ha, investovali do barikových sudů a pečlivější selekce na vinici.

Když jsem v anotaci k článku mluvil o tom, že Poujeaux (neplést s mnoha Château se jménem obce Poujeaux v názvu, Château Poujeaux je jen jedno!) je Davidem, který na slepých degustacích poráží Grand Cru Goliáše, odkazoval jsem především ke staré historce, kdy si famózní ročník 1953 spletl baron Rothschild se svým vlastním 1er Cru Classé, Lafite Rothschild.

Vinice, technologie, hodnocené víno...
Vinice Château Poujeaux leží na východním konci Moulisu, jedná se o celistvý blok 52 ha vysázených na štěrkovité půdě. Odrůdové složení je 50 % Cabernet Sauvignon, 40 % Merlot, 5 % Cabernet Franc a 5 % Petit-Verdot. Hustota výsadby je pak poměrně vysoká, 10.000 hlav na ha, stejně jako je vysoké průměrné stáří keřů - 35 let.

Château Poujeaux používá pro fermentaci, jak dřevěné sudy, tak betonové nádrže a nerezové tanky, vše s kontrolovanou teplotou. Byť nyní se vše posunuje směrem k nerezu. Fermentace a macerace na slupkách trvá čtyři týdny, následuje zrání v barikových sudech, z nichž polovina je obnovována každý rok. Neprovádí se žádná filtrace, víno se čistí přečerpávání a čiří vaječnými bílky. Každý rok se produkuje něco pod 30.000 beden (po 12 lahvích) prvního vína, společně s druhým - „La Salle de Poujeaux“. A právě to ochutnáme...

Ambaláž nepřekvapí, zelená bordó láhev je uzavřena plným korkem délky 50 mm (značně prosáklým) pod kovovou záklopkou (měkčí typ). Korek po vytažení a přičichnutí evokuje sušené švestky, hruškový džus a vůbec takové ty vůně zpracovaného podzimního ovoce. Viněta mne neuráží ani neoslovuje, je spíše obyčejná. První víno se jasně odlišuje a jeho viněta je naopak velmi pěkná. Přikládám obrázek obou.

Barva vína je stále velmi vysoká, temně rudé tóny ale plynule přecházejí do nazrálé barvy terakoty až světlounce oranžové na okrajích. Vzhledem ke stáří a tomu, že víno nebylo filtrováno, v něm občas plují drobné částečky vysráženého barviva a usazenin, ničemu však nevadí.

Vůně je hned po otevření agresivně alkoholová, se směsí apatyky a živočišnosti. Strohá a drsná. Víno jde na dvě hodiny do karafy a hle... jistá hrubost až agresivita přetrvávají, ale otevírají se další úrovně. Vůně je temná, především lesní ovoce, višně a nazrálé tóny. Přidávají se jemné tóny vzácného dřeva a překvapivě málo výrazně (je vyloženě k hledání) se projevuje ležení v barikovém sudu. Hezké. V prázdné sklence po nějaké době spíše nezajímavé aroma.

Chuť je stále především docela ovocná, tělo středně plné. Víno je trochu trpčí, o slovo se hlásí kyselina. Je opravdu hezky nazrálé, i když možná už lehce za zenitem a ztrácí na harmonii. Třísloviny jsou znát jen trochu v závěru, než přijde ke slovu střední až delší, taková hezky uzená, dochuť. Víno je stále pěkné, ale ideální spíše k jídlu než jen tak samotné.

Prodejce píše, že víno se než jako Bordeaux „spíše jeví jako dobře zralé burgundské“. Nevím, já bych přirovnával k až zbytečně dlouho archivovanému vínu z Riojy (nějaká Crianza uložená třeba 8 let). O typickou ukázku, jak zrají Bordeaux, tedy spíše nejde. Myslím, že toto víno má svůj vrchol již za sebou, přesto bych ho neváhal doporučit. Ještě určitě další rok se nějak výrazně nezmění a leckoho potěší. Já si ho rád otevřu znovu.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: La Salle de Poujeaux
Odrůdy: Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a Petit Verdot
Ročník: 1999
Jakost: Appellation Moulis-en-Médoc Controlée (AOC)
Vinařská oblast: Bordeaux
Vinařská podoblast: Moulis (též Moulis-en-Médoc)
Výrobce: Château Poujeaux 33480 Moulis, Tel: +33 (0) 5 56 58 02 96
Alkohol: 12,50 % obj.
Doporučená archivace: dále nearchivovat
Zralost: Lehce ze zenitem, vypít hned
Teplota podávání: 17 - 18 °C, dekantovat 2 hodiny před konzumací
Způsob odlepení viněty: nalít horkou vodu do lahve a vinětu za sucha sundat
Cena: 285,- Kč (topvino.cz)

Spotřebitelská známka: 7.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 9 7 7 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2224x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 06.09.2009 10:29:30