Irsai Oliver 2004 odrůdové jakostní - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice
Když se řekne Vladimír Tetur, tak se většině vybaví odrůda Irsai Oliver. O tom, že z této odrůdy dělá pěkná vína svědčí i pohled na láhev, kterou zdobí Zlatá medaile z Vinum Juvenale 2004 a stříbrná z Weinparade Poysdorf.AdjustážEtiketa je pouze vpředu a je dvoudílná a nelíbí se mi tolik jako světlá varianta použitá u přívlastkové řady. Opět chybí analytické údaje. Co se ovšem nedozvím z etikety, mi paní Teturová vždy obratem zašle a za to ji moc děkuji. Láhev je ze zeleného skla typu Bordo 0,75 l s korkem délky 41 mm zakončeného z obou stran plátky a potištěném názvem vinařství. V současné době se už vína plní do lahví nového vzhledu, který si popíšeme v nějaké příští recenzi.Barva je poměrně sytě zlatá a čisťounká. Odlesky v odpoledním slunci prozlatily celou místnost tak, že by si jeden, možná i dva připadali jak v klenotnictví. Vůně je zprvu lehce muškátová, ale intenzivní a jde sama vstříc. Po muškátu to naplno rozbalí vůně vyzrálých hroznů rámovaných bezem. Celkově je vůně hluboká a extraktivní. Kdykoliv si na ni vzpomenu, okamžitě se mi před očima objeví vyzrálé hrozny. Paráda.V jemné, hladké a svěží chuti jsou harmonicky zastoupeny vyzrálé hrozny s muškátem. Víno v ústech nechávám déle než obvykle, ale žádné rušivé elementy se nedostavují. V závěru ucítím na patře slabší ozvěnu hořčinky, což není na závadu. Víno se doporučuje podávat od 13 - 15 °C. Mně připadla optimální teplota 12 - 13 °C.Tento výtečný Irsai Oliver potvrzuje, že pan Tetur je mistrem této odrůdy a byť archivaci nějak zvlášť nedoporučuje, dle jeho slov (snad to moc nepopletu) se mají pít vína mladá, dokud jsou svěží a ovocná, tak si na vrchol tohoto vína ještě počkáme. Třešničkou na dortu je cena, která je více než příznivá.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Irsai OliverRočník: 2004Jakost: odrůdové jakostníZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: Zadní horaVýrobce: Vladimír Tetur, Velké BíloviceČíslo šarže: 2005-120Alkohol: 13,0 % obj.Obsah zbytkového cukru: 1,09 g/lObsah kyselin: 5,18 g/lBezcukerný extrakt: 17,91 g/lCukernatost moštu: 17,5 °NMDatum sklizně: 6.10.2004Stáří a vedení révy vinné: 10 let, rýnsko-hesenskéTyp půdy: žlutá jílovitáTeplota podávání: 13 - 15 °CTeplota skladování: 12 - 17 °COcenění: Stříbrná medaile Weinparade Poysdorf, Zlatá medaile Vinum Juvenale 2004Způsob odlepení etikety: láhev vložit na 5 min. do horkovzdušné trouby při teplotě 180 °CCena: 95,20 Kč přímo u výrobce v lednu 2007