O Víně

11.01.2007 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.01.2007 00:00

Ryzlink vlašský 2002 pozdní sběr - Vinařství Plešingr s.r.o. Rohatec

Okolo tohoto vína jsem chodil nějakou dobu „po špičkách“, ale nakonec jsem se přece jen odhodlal a víno se rozhodl otevřít. Jistě si vzpomínáte na mou předešlou recenzi, kde píši právě o vlašáku stejného vinařství, byť o rok staršího a jakostního. Stále ještě ve mně hlodal ten červík pochybnosti, zda se nebude přece jen výsledek opakovat, ale říkal jsem si - jiný ročník i přítomnost predikátu - tak nebudu déle otálet.

Adjustáž je naprosto shodná s vínem z předešlé recenze, kde se dočtete více, tak tedy jen okrajově. Láhev zelená top bordeaux uzavřená děleným korkem plátek-drť v délce 44 mm, tentokrát bez potisku vinařství jen s motivem révy. Viněta zlatá samolepka s černým fontem písma. Analytické hodnoty veskrze žádné.

Nechávám víno vychladit na 12 °C, nalévám do skleničky a již netrpělivě pozoruji vzhled a viskozitu. Barva vína je dosti světlá, lehce slámová, myslím si, že u vyzrálého vlašáku v pozdním sběru by mohla být přece jen sytější a zlatější - plakát vína odstín přibližně Blond. Perzistence dává tušit vysoký exktrakt a víno se ve sklencce líně krouží a kapky stékají v gotických obrazcích po stěně dolů.

Napadlo mě, že při pozorování vína stále ještě necítím žádné líbivé tóny jako u předešlého jakostního vlašáku. Přivoním tedy ke sklenici a NIC. Necítil jsem vůbec nic. Jak je to možné říkám si. Jdu tedy provětrat a vyčistit nos, víno nechávám rozvinout a kroužím s ním ve sklenici, aby stoupla jeho teplota. Přivoním znovu - zase nic. Předem zde uvádím, že z vína jsem jakž takž nějaké tóny tropického ovoce a jakýchsi oříšků vydoloval až při pokojové teplotě vína. Naprosto nevýrazné a bez vůně.

Začaly ve mně opravdu vzrůstat obavy o toto víno. Ochutnal jsem tedy první doušek, nějakou chvíli převaluji v ústech a zjišťuji, že víno je dosti ploché a mdlé, postrádá opravdové kyselinky, které by víno trochu osvěžily. Domnívám se, že víno je již za svým vrcholem a mělo být již vypito. Jako mladé nejspíše bylo hezké a celkem živé, možná tam ty kyselinky chyběly už od začátku. Možná se stala chyba ve výrobě a nastalo silné odbourání kyseliny jablečné při jablečno-mléčné fermentaci, ale to jsou jen nepodložené spekulace. V žádném případě bych nechtěl udělat chybu a vinařství nějakým spůsobem nařknout. Musíme si počkat na názor Michala Plešingra. Zatím jsem neobdržel žádnou zprávu, ohledně analytických hodnot a způsobu výroby.

Co dodat. Nebudeme se více trápit. Karta dnes byla zcela opačná a kdyby vlašák z minulé recenze „půjčil“ svou přemrštěnou kyselinku mladšímu bratříčkovi, mohlo být vše jinak. Zatím jsem měl s víny Vinařství Plešingr smůlu, ale doufám, že se vše zlé nakonec v dobré obrátí a já od nich nakonec otevřu nějaké dobré až jedinečné víno, v což stále doufám :-).

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink vlašský
Ročník: 2002
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: suché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Mikulov
Viniční trať: Pod Svatým kopečkem
Výrobce: Vinařství Plešingr, Rohatec
Alkohol: 11,7 % obj.
Evidenční číslo jakosti: 23049V/03-7023/62
Číslo vzorku: 4
Výrobní šarže: 28/02
Obsah zbytkového cukru: 1,6 g/l
Obsah kyselin: 6,4 g/l
Bezcukerný extrakt: 23,2 g/l
Cukernatost moštu: 21,2 °NM
Datum sklizně: 24.10.2002
Rok lahvování: 2003
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 º C možná i více
Způsob odlepení etikety: etikety sundáme bez zahřátí láhve v horkovzdušné troubě a bez ponoření do horké vody žiletkou pomalu z jednoho rohu
Cena: dar

Spotřebitelská známka: 4.40

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
5 5 3 4 5

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2078x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 13.09.2009 14:51:15