O Víně

22.01.2007 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 22.01.2007 00:00

Pálava 2003 výběr z hroznů (biovíno) - Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, Pavlov

Dodnes jsem neměl žádné zkušenosti s Ekologickým hospodářstvím rodiny Abrlovovy a už několikrát jsem si říkal, že tento handicap musím změnit. Na našem portále se dosud objevily pouze tři recenze (2x Cabernet Moravia a 1x Pálava), několikrát jsme také psali o degustacích, výstavách či ekologickém pěstování révy vinné, což je doména tohoto rodinného vinařství. Paní Abrlová nás již několik let pravidelně informuje o změnách na webových stránkách a podobně. Několikrát jsem měl možnost jejich láhev zakoupit ve specializovaných prodejnách zaměřených na bioprodukty, např. seženete je v prodejnách Bobaja, jak s Petrem s oblibou říkáme, prodejny kde prodávají "otruby" :-) Od Petra jsem při naší nedávné návštěvě pana B. za účelem prohlédnutí neuvěřitelné sbírky etiket, od něj dostal láhev Pálava 2003 výběr z hroznů. Článek o této návštěvě připravuje Petr, jen prozradím, že se máte na co těšit! Dnešní Pálava má neuvěřitelný obsah alkoholu 14,9 % a k tomu všemu ještě tolik zbytkového cukru, že spadá do kategorie polosladkých vín. Znamená to tedy, že obsah zbytkového cukru je v rozmezí 12 až 45 g/l, což představuje 1,2 až 4,5 kg cukru ve 100 litrech vína.

Nejprve uvedu několik základních informací týkající se vinařství. Na zadní etiketě, podobně jako na webových stránkách www.bio-produkty.cz, jsou uvedeny informace o biovínech od Josefa Abrleho, které přebírám.
Biovíno je nejblíže vínům z období před nástupem chemizace vinic. Jeho produkce je založena na filozofii, kde člověk je součástí přírody, která jej živí, a proto ji chrání pro příští generace. Biovíno je z vinic chráněných dravými roztoči, slunéčky, bakteriemi a povolenými přirozeně se rozkládajícími přípravky ze síry a mědi (Cu max. 3 kg/ha/rok). Je zakázáno a kontrolováno používání herbicidů, insekticidů a nepovolených fungicidů. Pěstitelské práce se soustředí na maximální kvalitu a cukernatost hroznů bez použití průmyslových hnojiv. Využívá se přirozené úrodnosti půdy podpořené řezem na jeden tažeň, podlomem a redukcí úrody. Cílem je zařazení lisovaného moštu do přívlastkových vín, kde je zakázáno používání řepného cukru. Při kvašení a expedici je zakázáno používání šlechtěných kvasinek, nepřirozených čeřících látek a veškerých stabilizátorů vína mimo SO2.

Láhev typu Bordolesse má objem 0,5 l (khaki sklo) a je uzavřena lepeným korkem délky 38 mm s potiskem vinařství. Adjustáž mne neoslovuje, vnímám jí jako amatérský pokus... Na papírové etiketě je pohled na CHKO Pálava, respektive Děvčičky. Pokud se nepletu, tak jde o vinice nad obcí Pavlov. Dobrá zpráva je, že se připravuje mapka viničních tratí v Pavlově, jak mi pan Krška potvrdil. Etiketa má jednu gramatickou chybu, u přívlastku "výběr hroznů" se někde vytratilo písmeno z. Dávám proto nízkou známku za design, který mne neoslovil a za gramatickou chybu...

Barva je zlatožlutá, intenzivní a jiskrná. Vůně je po doporučeném rozdýchání (min. 20 minut) ohromující, mnohoslibná, nádherná a extraktivní. Jsou v ní medové odstíny, které doplňují kořenité tóny a vůně bílého pepře. Tato přenádherná vůně mi svou extraktivností a silou připomíná úžasné Chardonnay 2002 pozdní sběr - Vinné sklepy Maršovice v.o.s.

V chuti se mísí kořenito-medové odstíny a vše korunuje dlouhotrvající závěr. Musím vyjmenovat úžasný extrakt a zbytkový cukr, kterému nádherně sekundují pikantní kyselinky. Víno má svůj vrchol stále před sebou, odhaduji, že další 2 až 3 roky v pohodě vydrží. Obsah alkoholu je nebývale vysoký (14,9 % obj.) a přesto nepůsobí nijak rušivě. Je to prostě nádherně komplexní Pálava, která nemá žádnou chybu. Bohužel jsem nedostal odpověď z vinařství týkající se analytických hodnot, takže pouze odhaduji, že zbytkový cukr bude v rozmezí 30 - 40 g/l. Jak jsem ale uvedl, kyselinky nádherně zarovnávají sladký dojem při pití. Vzpomenu ještě slova pana Abrleho, který upozorňuje, že biovíno je stále živé a proto jej skladujte v temnu a při teplotě okolo 10 °C. U starších vín je přípustný sediment. Po otevření láhve se nechá biovíno při pokojové teplotě 20 minut "nadechnout" a potom naléváme. Víno jsme popíjeli tři dny a během této doby neztratilo vůbec ze svých vlastností, možná se ještě více otevřelo, což potvrzuje slova pana Abrleho.

Tato úžasná Pálava je vhodná k mlsání, kdy jí můžete například podávat k dezertu, který manželka nazvala démonicky "Ořechový dech". Je to báječný dezert, který korunoval mimořádný zážitek dnešní Pálavy.
Suroviny:
10 dkg cukru
7 žloutků
7 bílků - sníh
12 dkg namletých vlašských ořechů
1 lžíce piškotových drobků nebo 1 lžíce polohrubé mouky

Postup:
Žloutky našleháme s cukrem do pěny, přidáme namleté ořechy a piškotové drobky (nebo polohrubou mouku). Na závěr vmícháme tuhý našlehaný sníh ze 7 bílků. Pečící papír vymažeme máslem a těsto vlijeme na papír. Pečeme 10 minut při 180 °C. Trvanlivou šlehačku Meggle (3 dcl) vyšleháme se ztužovačem šlehačky a tuto směs klademe na vychladlý upečený plát a srolujeme do rolády. Pro obměnu můžeme do šlehačky vmíchat čokoládové lupínky. Před konzumací uchováváme v lednici.


Je to nádherně vyzrálá Pálava, která svým vysokým extraktem a kořenitou chutí upoutá milovníky této odrůdy a všechny, kteří milují extraktivní vína se zbytkovým cukrem. Je to víno, které je také velmi dobře technologicky zvládnuté.

Neznám cenu, ale pokud platí údaj u etikety od Petra z naší databáze (120,- Kč) je poměr kvalita / cena výborný. Kvalita webových stránek je průměrná. Nevím jaká je dostupnost dnešního vína, ale s víny tohoto vinařství najdete ve výše uvedených prodejnách, stejně tak vinařství rychle a spolehlivě reaguje na objednávky přes e-shop, jak jsem se již několikrát mohl přesvědčit od kolegů. Co dodat? Snad jen to, že dnes již nebudu dlouho váhat při nákupu. Petrovi tímto ještě jednou děkuji za nádherný zážitek!

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Pálava
Ročník: 2003
Jakost: výběr z hroznů
Kategorizace: biovíno
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Moravská
Vinařská podoblast: Mikulovská
Vinařská obec: Pavlov
Viniční trať: Slunný vrch
Výrobce: Ekologické hospodářství rodiny Abrlovy, Pavlov
Číslo šarže: 2/03
Evidenční číslo jakosti: 0556/07/03 CZ-KEZ
Alkohol: 14,9 % obj.
Doporučená archivace: odhaduji 2009-2010
Teplota skladování: 10 °C
Teplota podávání: 11 - 13 °C
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Ocenění: 1. místo v kategorii Biovína bílá na Mezinárodní spotřebitelské ochutnávce biovín v Pavlově 30.4.2005
Cena: dárek, ale v naší databáze etiket je Petrova poznámka 120,- Kč v září 2006

Spotřebitelská známka: 8.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
4 9 10 10 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2402x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 12.09.2009 14:53:55