O Víně

12.12.2006 Lukáš Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 12.12.2006 00:00

Muškát moravský 2003 odrůdové jakostní  - Znovín Znojmo a.s.

Víno mě zaujalo především vyšším cukrem a tudíž se řadí do třídy polosuchých vín. Viniční obec Kyjovice, ze které pochází dnešní víno má jen dvě viniční tratě - Špičák a Pod Štajnberkem. Znovín na Špičáku pěstuje odrůdy Pálavu a právě zmiňovaný Muškát moravský. O jiných odrůdách jsem nenalezl žádné zmínky, pokud je to jinak, rád se nechám poučit.

Láhev vína je tradiční bordeaux zeleného odstínu. Viněta již několik let patří na vrchol pomyslného žebříčku ambaláží, jak vzhledově, tak hlavně obsahově, takže nemá smysl se o ní více rozepisovat. Víno od vzduchu odděluje vzorný plný, jemně popraskaný korek v délce 44 mm s potiskem vinařství. Nelze hodnotit jinak, než kladně.

A už nalévám první skleničku. Barva je čistá, přesto se objevují velmi jemné částečky nejspíše pozůstatky přefiltrování, krásně slámová (plakát Barvy vína odstín přibližně Epi). Viskozita vína je nadprůměrná, slzičkám se nechce ze stěn dolů.

Ještě jsem ani pořádně nepřivoněl a už se linou k mému nosu první muškátové, lipové a medové tóny. Vůně je bohatá a intenzivní, i když znám i více aromatičtější Muškáty. Nos rozeznává tóny černého či červeného rybízu, nesmí chybět výrazný muškát, je zde i citrón, trocha lipového květu vanilky a medovinky. Pokud si přečtete zadní vinětu zjistíte, že jak je psáno, tak je dáno :-). Nemohu se dočkat první ochutnávky.

Zde se také žádné rozčarování nekoná. Víno je i přes vyšší zbytkový cukr živé, plné, harmonické a odrůdové. Kyselinka zvládá vyrovnávat nápor cukru. Na jazyku rozeznávám opět muškát, z ovoce grep a jablko. Dochuť je dlouhá a příjemná, dotváří ji jemná kořenitost a minerálnost, žádné rušivé tóny se nekonají. Víno je ve skvělé kondici a výrobci bych určitě uvěřil i dobu archivace, kdy se určitě ještě rozvine. Popíjel jsem jej jen tak, bez přílohy a bez problému i na druhý den po otevření, kdy si zachovalo aroma i chuť z předešlého dne. Výrobce doporučuje ovcný dezert, nebo čínskou kuchyni. Tento muškát doporučuji všem příznivcům aromatických vín, ale nejen jim. Na své si příjdou i milovníci suchých vín, neboť cukr zde nehraje žádný výrazný prim.

Na závěr shrnuji ostatní poznatky. Tak tedy nejdříve cena, která mi příjde příznivá a vínu přidává na atraktivnosti - přímo u výrobce 85,- Kč. Web také nepokulhává v aktuálnosti a zpracování, dozvíte se zde spoustu zajímavostí a informací. Dostupnost tohoto vína bude zřejmě celkem dobrá i dnes a určitě na něj narazíte ve vinotékách, možná i supermarketech. Další informace o vinařství a jiných vínech najdete v odkazech pod recenzí.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Muškát moravský
Ročník: 2003
Jakost: odrůdové jakostní
Zatřídění dle zbytkovéo cukru: polosuché, 7,2 g/l
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Znojemská
Vinařská obec: Kyjovice
Viniční trať: Špičák
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Rok lahvování: 2004
Kyseliny: 5,9 g/l
Bezcukerný extrakt: 19,5 g/l
Alkohol: 11,5 % obj.
Výrobní šarže: 240
Teplota skladování: 6 - 15 ºC
Teplota podávání: 10 - 12 ºC
Doba archivace doporučená výrobcem: 8 - 10 let
Způsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vody
Cena: 85,- Kč (on-line obchod vinařství v říjnu 2006)

Spotřebitelská známka: 7.60

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
9 6 7 7 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2036x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 22.11.2009 16:33:45