Rulandské bílé 2005 výběr z hroznů - Vinařství Vaďura Jaroslav, Polešovice
Pokud se ve zdejších regionálních novinách objeví článek s vinařskou tématikou, mohl bych se celkem vsadit, že v něm promluví pan Vaďura, jako "...největší soukromý vinař v obci...". Pravda, v Polešovicích - asi 7 km západně od Uh.Hradiště - působí ještě (nám z recenzí na jejich vína docela dobře známá) Šlechtitelská stanice vinařská, firmy Vinop a ZEAS, ale mezi soukromníky je opravdu jméno Vaďura nejznámější.Rodinná firma ing. Jaroslava Vaďury vznikla v roce 1992, kdy navázala na stávající malovinařství. V současnosti má firma dva zaměstnance, pro sezónní práce využívá pomoci brigádníků. Firma vyrábí přibližně 500 hl vína ročně, z čehož většinu prodává jako víno sudové. Asi 1/4 z tohoto množství pak připadá na vysoce kvalitní vína jakostní a vína s přívlastkem v kategoriích kabinet, pozdní sběr a výběr, jejichž prodej je realizován v lahvích o objemu 0,5 nebo 0,75 l. Vaďurovi obhospodařují asi 4 ha vinic, z nichž jsou 3 ha plodných. Z této výměry získávají zhruba 250 hl vína. Zbytek suroviny nakupují od okolních vinohradnických společností a od malovinařů. Největší podíl výsadeb tvoří z bílých odrůd Ryzlink rýnský, Chardonnay, Muškát moravský, Aurelius, Müller Thurgau, z červených odrůd Zweigeltrebe, Frankovka, Svatovavřinecké. Jihovýchodní expozice viničních tratí a příhodné půdní podmínky přispívají k vysoké cukernatosti hroznů a k tvorbě aromatických látekm typických pro vína této "severské končiny". Vína mají Vaďurovi uložena ve třech sklepích, do dvou z nichž jsem už pronikl :-)Děkuji Zbyňku Vaďurovi (syn), že mi poslal prakticky všechny údaje, které si k bližšímu poznání vína můžeme přát vědět. Vězme tedy, že technologie výroby dnešní výběrové rulandy byla takováto:- hrozny byly lisovány ihned po odzrnění, vylisovaný mošt podchlazen na cca 14°C- odkalení u Vaďurů provedli pomocí moštových enzymů a želatiny, takže po 12 hodinách byl výsledný mošt absolutně čistý - veškeré nežádoucí příchutě, pachutě a hořčiny se tak odstraní ještě před začátkem kvašení- poté byla do vína přidána čistá kultura kvasinek a výživa. Teplota kvašení byla udržována na 16 - 18°C. Dále Zbyněk Vaďura uvádí: "Cíleně jsme se snažili zachovat v tomto víně zbytkový cukr, abychom předešli vysokému alkoholu, takže po 3 týdnech od začátku kvašení jsme víno stočili a zasířili...". Já jen dodám, že v tomto případě jde o víno z nakupovaných hroznů, původem z Velkých Pavlovic. Cukernatost moštu dosáhla krásných 25,4°NM, hrozny byly sklízeny až 18.10.2005 a to z hlav, starých třicet let - tedy sklizeň, která by po francouzském způsobu už měla nárok na označení "první víno".Design láhve je docela prostý, stejně jako nenáročná viněta. Během ukládání tisíců skenů do naší databáze etiket (viz menu O vinětách) jsem už viděl zástupy hezčích, nicméně srovnáme-li tyto Vaďurovy současné s jejich staršími sestramy, jde jistě o krok vpřed. Údaje o vlastním víně etiketa neposkytuje téměř žádné, nicméně jak jsem již uvedl, emailem jsme od Vaďurů my, lehce informovaní vinařští nadšenci a úchylové, dostali údajů přehršel.Barva vína mě trošku zaskočila - je nízká, poměrně světlá a jen lehce nazlátlá, víno působí docela nevýrazně.Co vínu chybí v barvě, to však dohání svou nááádherně plnou vůní. Je sytá a připomíná mi vyzrálé kvalitní víno po 3 - 5 letech zrání. Přesto je mladá a svěží a už i v ní se projevuje vyšší zbytkový cukr.Chuťově je víno v ústěch olejovitě mazlivé, přesto jsou - dovádivě útočné - kyselinky nepřehlédnutelné. Delší sladký dozvuk tak doprovází jemně ostré pálení na sliznici, ale příjemné. Víno nezapře svůj polosladký charakter, nicméně není to JEN ten cukr v něm, který cítím v ústech. Cukr dodává spou s dalším extraktem vínu plnost těla a smyslově je víno opravdu velmi dobré. Mnohoznačné chutě, všemu kraluje hroznový a medový cukr. Pamatujete na tmavě žluté medové bonbóny? Tak něco z nich ve víně je, stejně jako medový pyl. Jsem rád, že mezi zaslanými údaji byl i ten o archivaci. Schovávat víno 6-8 let však bude pro některé slaďákofily, nebo ty z nás, kteří máme mlsné manželky, velký problém.A ještě - rozhodnutí, lahvovat dnešní výběrovou rulandu do půllitrových lahví, plně schvaluji - jste-li zvyklí většinou (já drtivou) na suchá vína, je u podobně přirozeně sladkého vína tento menší objem láhve zcela vyhovující.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské bíléRočník: 2005Jakost: výběr z hroznůZískaná ocenění: TOP 77Zatřídění podle zbytkového cukru: polosladkéVinařská oblast: MoravaVinařská podoblast:VelkopavlovickáVinařská obec: Velké PavloviceViniční trať: Nad ZahradyVýrobce: Vinařství Vaďura, PolešoviceCukernatost moštu: 25,4° ČNMObsah zbytkového cukru: 31,1 g/lObsah kyselin: 7,2 g/lBezcukerný extrakt: 24 g/lObsah alkoholu: 12,5%Datum sklizně: 18. 10. 2005Stáří révy vinné: 30 letZpůsob vedení révy: střední RHTechnologie výroby: popsána v článkuTeplota skladování i podávání: cca 12 °CVelikost partie: pův. 2000 lahví, nyní cca 1500Doporučená archivace: 6-8 letDoporučené pokrmy: pečené kuře, pstruh na másleČíslo šarže: 513Evidenční číslo jakosti: 81A1-06/11Způsob odlepení etikety: ponoř láhev do vodyCena: 200,- Kč / 0,5 l přímo u výrobce, konec října 2006