Zweigetrebe 2000 odrůdové jakostní - Vinařství Tetur Vladimír Velké Bílovice
Stojím v Globusu před regály s vínem a vybírám něco na večer - nejsem totiž doma. Váhám, jestli chilský Cabernet, nebo moravský Zweigelt…? Nakonec vzpomenu na židovskou radu „Neutrácej a pokud už musíš utratit, nech peníze doma!“, raději tedy nějakou tu pětku připlácím a odnáším si uvedenou lahvinku.Viněta je obdobná jako u jiných vín p.Tetura z poslední doby. „J.“ už o tomhle víně na našem portálu jednou psal (viz aktivní odkazy pod tímto článkem), ale měl tam jinou vinětu, možná byla tato dvě vína asi i jindy lahvována (čísla šarží to neprozrazují).Na obou vinětách je uveden i německý název odrůdy Rotburger. Zátka je slepenec s plnými okraji, délka 42 mm - viz foto.Barva vína je mimořádně tmavě rubínová, temná. Vůně - první dojem byl omamně mdlý, až vepřově nahnilý. Nevím teda, čím to asi bylo, stále váhám, jestli je to příjemné, nebo naopak. Je pravda, že vysoce vyzrálá řecká nebo jihoamerická vína voní po „zpoceném chlévě“, ale že by ve Velkých Bílovicích měli v roce 2000 taky 320 slunečných dní ?Nicméně objevuji ve víně příjemné ovocné vůně, které se v zápětí odráží i v chuti. Jde o třešně, červený rybíz, je to celkem prima. Bariková těžkost tady není - víno je sice trochu výraznější, ale neobtěžuje. Je moc dobré, až nebezpečně příjemné, jak mi SAMO klouže do krku. Nepálí a i když je „jen jakostní“, má pan Tetur opět moje sympatie.Celkově - až na tu prapodivnou vepřovici, která zbyla ve sklínce i po vypití, je víno příjemné, plné a „přátelské“ - není to tedy zrovna ten správný terminus technicus, ale myslím, že dobře vystihuje skutečnost, že jsem tu večeři (na přírodno smaženou vepřovou plec + NOVÉ brambory s domácím máslem) zapil ¾ láhve ani jsem nevěděl jak...
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: ZweigeltrebeRočník: 2000Jakost: odrůdové jakostníZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: Velké BíloviceViniční trať: neuvedenoVýrobce: Vladimír Tetur, Velké Bílovice 1277Číslo šarže: 2003-16Alkohol: 12,7 % obj.Teplota podávání: 16 - 18 °CCena: 145,- Kč (Globus, březen 2004)