O Víně

09.11.2006 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 09.11.2006 00:00

Ryzlink rýnský 2003 pozdní sběr - Znovín Znojmo a.s.

Jeden z mála slaďoušů v mém archivu, který okouzlil na pražské podzimní ochutnávce v říjnu 2004. Ke čtyřem hvězdičkám do notýsku jsem si tehdy poznamenal: „jemná cukrová vůně, hravě nasládlá chuť“.

Vinice: Trať by měla ležet na východ od cesty z Dyjákoviček do Ječmeniště, od hřebene směrem ke státní hranici. Odcituji volně ze znovínských materiálů, protože ač jsme v těchto místech několikrát popojížděli, přesné vymezení zdejších tratí neznám: Celková výměra 41,82 ha, nadmořská výška 246-294 metrů, orientace jihozápadní. Štěrkopísková terasa s mělkou spraší, svrchní půda je písčitohlinitá. Z fotek je jasné, že žádný krpál se nekoná, spíš velmi mírný svah. Vyjmenovávají z odrůd Rulandské šedé, Pálavu, Sauvignon, Chardonnay a Tramín. Dost často právě ta vína končí v té jejich „přírodně sladké“ řadě. Já si ovšem pamatuji i velmi slušné portugaly a hlavně fantastický sylván z ročníku 2005 mi leží v archivu. Též Sauvignony z této polohy jsou jediné, které jsem kvůli jejich jemnosti a bohatosti ochoten vzít na milost a zakoupit, přestože se normálně této odrůdě vyhýbám. Jinak jsem našel, že odtud semtam víno vyrobí i jiní výrobci (Cabernet Sauvignon - Sklepy Svoboda, Pálava - Moravské vinné závody).

Technologie: U Znovínu je to vzácné, ale na etiketu prosáklo i něco z použité technologie. Prý hladkého a čistého chuťového vjemu je dosaženo lisováním celých hroznů bez odzrnění. Pokud vím, byla tato technologie použita i u posledního Ryzlinku rýnského ze Šobesu (2005). Sklizeň to byla panenská.

Adjustáž: Znovín Gallery - povedenější než Znovín standard - měl bych tedy ocenit jedenáctkou, když standardy standardně odměňuji desítkou. :-) Každopádně naladění etikety vzácně koresponduje s charakterem vína.

Barva: Zlatavější než typický ryzlink, ale zase méně než jiná tekutá zlata.

Vůně: Andělsky rajská vůně s nejjemnějšími tóny medu a růží či nějakých nadpozemských květů.

Chuť: Vyvážená hladká chuť, přiměřeně plná, se střední dochutí. Ne moc ryzlinková, to je pravda, avšak příjemná, snivá. Alkohol nevadil.

K těmhle znovínským zbytkovým cukrům jsem vždy choval mírný despekt. Chápal jsem, že marketingově je potřeba ukojit též žízeň manželek, ale seriózní vína se touto medocukrovostí třísnit nemohou. Jsem překvapen, do jaké komplexity a harmonie je schopno takové víno dojít. Navíc mu na rozdíl od předešlých suchých spolubratří stále jakoby nedocházel dech. Klidně bych mu rok nejmíň prorokoval. Opět další překvapivý obrat typu: nikdy neříkej nikdy. Kolik mne jich ještě čeká... (ale neříkám to s obavami, spíš dychtivě, zasněně, jako toto povedené víno).

V položce „Ostatní“ budu penalizovat dostupnost dvěma body. Víno bylo dostupné jen zvaným na pravidelné znovínské degustace a návštěvníkům prodejny v Louckém klášteře. Trochu mi stejně přijde tenhle systém, kdy supermarketové všeobecně dostupné víno body může dohnat jiné, které je senzoricky mnohem lepší, ale pochází z menší partie, postavený na hlavu. Co naplat, chceme-li si hrát na objektivitu a spravedlnost, musíme být krutí. Ale co, neberme to bodování moc vážně. Popis charakteru vína jediný může trochu nalákat, ale definitivním soudcem budou vždy jen Vaše vlastní smysly a ne naše (ne)smysly. :-)

Za výslednou známku budu zřejmě veřejně lynčován, neboť víno se mnou simultánně chutnalo více lidí pravidelně přispívajících na tento web a do stropu kupodivu neskákali. No tak ať si to oznámkují dle svého tak, jako jsem to udělal já.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Ryzlink rýnský
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosladké
Vinařská oblast: Znojemská
Vinařská obec: Vrbovec
Viniční trať: Vinná hora
Výrobce: Znovín Znojmo a.s.
Číslo šarže: 275
Evidenční číslo jakosti: 9A1-04/00433
Alkohol: 13,0 %
Kyseliny: 5,9 g/l
Zbytkový cukr: 17,0 g/l
Bezcukerný extrakt: 20,0 g/l
Rok lahvování: 2004
Cena: 160,- Kč

Spotřebitelská známka: 9.20

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 9 10 9 8

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2055x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.12.2009 13:23:05