Merlot 2004 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice
V rámci úvodního vzdělávacího odstavce Vás nejprve musím seznámit s nejnovější studií Prof. Edwarda Stringhama z univerzity San José v USA (celá jeho práce se dá najít v US-vědeckém časopise "Journal of Labour Research"). Tento bohulibý vědátor totiž zjistil a jednoznacně dokázal, že příležitostní konzumenti alkoholických nápojů (včetně vína) vydělávají až o 10-14 % více, než abstinenti. Cituji: "Popíjení ve společnosti je užitečné k vytvoření společenských sítí, k prohloubení vztahů a k navázání nových kontaktů".(Díky Edo za námět :-)... )Budete-li tedy usilovat o zvýšení svého platu, možná si k tomu vyberete i některé z vítězných Makro vín. Včera jsme tedy ochutnali "Bronzové Makro víno 2006, jímž je Pálava 2004 pozdní sběr - Vinselekt Michlovský a.s., Rakvice. Odkazuji čtenáře k laskavé prohlídce tohoto článku, neboť zde nebudu všechno nesmyslně opakovat jako nějaký nesmyslný opakovač :-|Pokusím se dnes raději napsat něco "smysluplného" (jistě řada z Vás zvolala: "No konečně!") o odrůdě Merlot. Vína z ní se na našem trhu objevují nejen z cizích vinic - viz např. dnešní první ranní článek o povedeném Merlotu chilském, ale i z hroznů, které vyrašily na domácích tratích. Vzpomeňme např. na překvapivě výběrový Merlot 2003 výběr z hroznů - Neoklas a.s., Šardice, k němuž se rozvinula i zajímavá chatová diskuze. Merlot je vlastně jakýmsi bratrancem odrůdy Cabernet Sauvignon. Má však nižší obsah taninů, vína z něj zrají rychleji a jsou jemnější ve své struktuře. Merlot je často s Cabernet Sauvignonem scelován v kupážích - zde působí jako ta zjemňující, "změkčující" složka (jak bychom řekli my, odkojení nekonečnými reklamami na změkčovače vody).Merlot však dává i vína čistě odrůdová a pokud se takové víno povede, je obvykle suché, bohaté v chuti a jemné v zakončení v hrdle. Merlot vyzrává i v oblastech, kde by na Cabernet Sauvignon byla příliš zima. Odrůda je citlivá k podloží a náchylná k nemocem, proto je její pěstování trošku obtížnější. Kvalita vín Merlot tedy závisí nejen na vinaři, ale i na poloze, kde hrozny vyrostly. Věhlas získala odrůda díky vínům z francouzských oblastí Saint Emilion a Pomerol - tedy z Bordeaux. Ukázkovým příkladem kvalitního Merlotu jsou např. vína ze Chateau Petrus.A nyní již k dnešnímu stříbrnému Makro vínu 2006 - rakvickému Merlotu. Design lahve je stejný, jako měla včerejší Pálava. Jde o novou řadu Vinum Viride, což také objasňuji ve včerejším článku o bronzové Pálavě. Barva vína - řekl bych - odpovídá očekávání. Je to Merlot :-). Tedy ne příliš tmavá, takový tmavý rubín, nebo světlejší granát. Hustota není nijak omračující. Vůně vína mě ovšem posouvá do vyššího levelu. Je náádherná, plná a sametově mě hladí. Nevím, jak bude víno chutnat, ale očekávané "berries", tedy lesní ovoce se dostavily v plném počtu. Bohatý povidlový základ a znovu opakuji - sametová plnost. Fakticky pěkné, rád uděluji nadprůměrnou známku.Neodpustím si ale poznámku k charakterizaci vína na zadní etiketě. Kdo z nás měl asi v životě možnost poznat, jak voní "...elegantní florentský kosatec..."? Kdo z nás si k jídlu dává "...směs lesního ovoce s čerstvou mátou..."? Možná by neškodilo spíš poradit, jak např. s archivací vína, nebo pár slov o technologii výroby apod.Víno mě nezklamalo ani svou chutí. Znatelná ovocitá složka, plný dojem v ústech. Víno má opravdu nižší kyseliny i taniny, oproti kabernetům je jemnější a opravdu mi chutná. Sametově ovocná složka končí až někde v čokoládových vjemech, delikátní koření a celková větší delikátnost z něj dělají "stříbrné Makro víno" docela právem. Tedy - neochutnal jsem všechna zdejší vína, ale oproti včerejší Pálavě má tento Merlot pár bodíků navíc zcela oprávněně. Dozvuk vína je příjemný, nedrhne ani nepálí na jazyku, opravdu mám z vína dobrý pocit. Vyšší známku za "Ostatní služby" uděluji proto, že víno je dostupné a za uvedenou cenu nabízí odpovídající zážitek, spíš i kousek navíc. Zajímavé, jak příjemný Merlot vyrostl v Rakvicích :-)Vyvarujte se ovšem srovnávání tohoto vína s Merloty z Bordeaux :-), ale ty mi tady snad tady žádný extrémista nebude v chatu předhazovat. Merloty bývají označovány jako vína k dalšímu zrání, ovšem já mám pocit, že tomuto vínu bych dal čas tak max. jeden, nebo dva roky. Tedy vypít raději teď, nebo v dalších měsících - nevím proč, ono to tělo vína není přeci jen zase tak úplně plné těch potřebných látek. Je-li ovšem toto víno stříbrným makráckým, pak se hodně třesu na zítřejší víno zlaté, jímž je tentokrát má oblíbená odrůda "Cabernet Moravia" - kterou jsem tady nedávno podroboval různým testům...
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: MerlotRočník: 2004Vinařská oblast: MoravaVinařská podoblast: VelkopavlovickáVinařská obec: RakviceViniční trať: TrkmanskoVýrobce: Vinselekt Michlovský a.s., RakviceAlkohol: 12,5 % obj.Teplota podávání: 16 - 18 °CCena: 153,50 Kč - v Makru, říjen 2006