O Víně

03.11.2006 p.j. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 03.11.2006 00:00

Riesling 2003 pozdní sběr - Vinařství Reisten s.r.o. Valtice

„Další víno, pozdní sběr z vinice Pod Děvínem, reflektuje poznatky získané v německém Rheingau. Hrozny byly také pouze odzrněny, lisovány po čtyřech hodinách a byl oddělen samotok od moštu získaného lisováním. Obě části byly zpracovány odděleně. Větší část moštu byla po fyzikálním odkalení kompletně přefiltrována na křemelinovém filtru a fermentována při 14 °C selektivními kvasinkami, které umožnily přirozené zachování zbytkového cukru. Druhá část (druhé víno) bylo fermentováno s požadavkem vytvořit suché víno s možností scelení s první částí partie. Po konzultacích se sommeliery, se kterými jsme vývoj vín sledovali, jsme se rozhodli naláhvovat obě vína jako samostatné partie. První víno má onen až krystalický charakter, který nalézáme v německých vínech...“ (Víno Revue 12/2004). Nevím proč jsem si vsugeroval, že mám v archivu to suché „druhé“ víno (partie 112003, o něco lepší cena 195,- Kč). Nakonec se však ukázalo, že přeci jen ke mně našlo cestu to se zbytkovým cukrem (partie 142003, 240,- Kč).

Vinice: Také tato vinice ve svahu nad Horními Věstonicemi nepatří Vinařství Reisten. I když neznám přesné vymezení trati Pod Děvínem, z mapy se dá usuzovat poměrně velká strmost, ovšem též severozápadní orientace svahu. Téměř jistý bude vysoký obsah vápníku. Reisten z této trati v dřívějších letech produkoval kromě ryzlinků ještě Chardonnay, Sauvignon a Rulandské šedé. V ročníku 2005 se vína z této trati zatím neobjevila, je možné, že kvůli tomu, že jejich vlastní stěžejní vinice s francouzskými a německými klony se konečně dostaly do plodnosti. Z trati Pod Děvínem se občas objevila i vína jiných výrobců, jako např.: Vinselekt (Veltlínské zelené), Vinařství Miroslav Moravčík (Ryzlink vlašský), Vinařství Pavelka (Pálava) či Chateau pod Martinkou (Sauvignon).

Adjustáž: Vynikající.

Barva: Bledě zlatavá.

Vůně: První dojmy spíš reduktivně technologické - sice už ne limetka, ale meruňka a med, pak se ale objevily takové ty tóny zvadlých květin ve váze a tlejícího listí. Ještě později tento ryzlink překvapil lípou a takovým tím syntetickým závanem počínajícího benzínového charakteru, do něhož zřejmě bude v budoucnu směřovat.

Chuť: Nejdříve jen uzavřená reduktivní, ne příliš vyzrálá. To se ale pak změnilo, víno se otevřelo do krásy plnokrevného ryzlinku s inteligentní benzínovou hořčinkou. Víno je dlouhé, i když závěr by možná mohl být harmoničtější.

Toto víno má zajímavou perspektivu před sebou, ale i v tomto stádiu zrání dovede rozehrát pěkný koncert pro všechny, kteří se s touto odrůdou rádi setkávají. Pokud mám sumarizovat své dojmy z oněch tří různých stylů a porovnat je, musím vyzdvihnout hlavně ten nápad, odvahu, skvěle zvládnutou technologii. Ale hlavně tu tvořivou, radostnou hru. Jsem rád, že ta vína vznikla a já mohl podobná dobrodružství prožívat při jejich ochutnávání. Hledat mezi nimi vítěze, to je téměř stejně marné jako... jako dělat žebříčky u čehokoliv jiného. Musel bych vyzdvihnout dvě tři kritéria a ostatní zanedbat. Možná o méně než o prsa mi byl nejsympatičtější tento ryzlink „Pod Děvínem“, možná mne nadchnul „Ve starých“ o chlup více než „U tří dubů“, ale to je spíše jen o mém subjektivním vnímání zbytkového cukru. Všechna vína zaslouží velkou poklonu.

Vinařství Reisten nepustím z dohledu. Právě prochutnaná vína z ročníku 2005 úplně obrátila mé zprvu ne příliš nadšené dojmy z degustace na Víno&destiláty. Připadají mi teď opět o třídu lepší než jejich vína o rok, o dva starší. Nebo je to jen důsledek toho, že vína z takto reduktivních a regulovaných vinifikací mají vrchol podstatně dříve a stárnutí může být problematické? Není způsob zpracování v tomto případě až příliš dominantní nad vlivem terroiru jednotlivých vinic? To jsou všechno otázky, na něž je zatím předčasné odpovídat, každopádně stojí za to kvůli nim ryzlinky, bílé pinoty a Chardonnay z tohoto špičkového vinařství shánět, ochutnávat i archivovat.

V položce „Ostatní“ uberu jen jeden bod za dostupnost, na webu výrobce ještě je k sehnání. Váhám nad cenou... vzhledem k většímu potenciálu na stárnutí oproti „U tří dubů“ - alespoň jak já jsem to cítil, chápu, že čistě dle obsahu kyselin je to absurdní- vidím v tomto případě cenu adekvátní.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Riesling (Ryzlink rýnský)
Ročník: 2003
Jakost: pozdní sběr
Zatřídění dle zbytkového cukru: polosuché
Vinařská oblast: Mikulovská
Vinařská obec: Horní Věstonice
Viniční trať: Pod Děvínem
Výrobce: Vinařství Reisten s.r.o. Valtice
Partie: 142003 (5024 lahví)
Evidenční číslo jakosti: 31D1-04/1526
Alkohol: 11,1 %
Kyseliny: 5,5 g/l
Zbytkový cukr: 11,8 g/l
Datum sklizně: 29. září 2003
Cukernatost hroznů: 21,5 °ČNM
Cena: 240,- Kč

Spotřebitelská známka: 9.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
10 9 8 9 9

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2114x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 16.12.2009 13:56:22