O Víně

19.09.2006 J.Č. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 19.09.2006 00:00

Zingari 2003 Indicazione Geografica Tipica (IGT) - Petra, Itálie

Hned na úvod musím říct, že jestli mne na tomto vinařství něco zasáhlo, tak jejich webové stránky www.petrawine.it. Vřele doporučuji projet, případně pak i fotografie zde dole v článku. Dokonale zpracovaná prezentace, fantastická budova vinařství (kterou bych tipoval spíše někde do Chile a za kterou stojí švýcarský architekt Mario Botta, je spojením efektního zevnějšku a zároveň dokonale funkčního interiéru přesně vyprojektovaného pro konkrétní potřeby vinařství) a zajímavá adjustáž lahví jsou jedním z faktorů, který vás přesvědčí alespoň jedno víno zkusit. Tedy na mne to fungovalo dokonale.

Jméno vinařství pochází z latinského „pietra“, kámen. Filozofie firmy staví na „kamenné důkladnosti“ práce, kterou do vinařství dávají Francesca a Vittorio Moretti, dcera a otec. Vše vychází z historie Toskánska, pochopení míst a jejich vnitřních pochodů a jejich využití s pomocí nejmodernějších postupů. Znáte to... však podobné texty píší lidé z marketingu snad i u bavlny určené k výrobě ponožek. Tím nechci práci a přístup vinařství nějak snižovat, jen se při čtení podobných textů neubráním té troše cynismu.

Vzhledem k tomu, že jsem pro nákup v Itálii hledal vína dostupná za rozumnou cenu v jedné konkrétní vinotéce v Miláně, padla volba na „experimentální“ Zingari ročníku 2003, prvního, ve kterém bylo toto víno vyrobeno. Jedna se o regionální víno Toskánska (kategorizace IGT) na 12 % alkoholu připravené z odrůd Merlot, Syrah, Petit verdot a Sangiovese. Hrozny pocházejí z úpatí kopců, z půdy převážení jílovité a písčité. Sběr probíhal ručně v druhé polovině srpna, macerace trvala pouhých 7 až 10 dní. Další proces fermentace a zrání probíhal plně v nerezových tancích za použití pokusných moderních technik, včetně speciálního zařízení pro mikrooxidaci (místo dubových sudů). Výsledkem má být příjemné, svěží víno připravené rychle k pití.

Adjustáž vína je skvělá. Vyšší zelená bordó láhev skrývá pod modrou hliníkovou záklopkou plný korek délky 45mm. Viněta je jednoduchá, papírová, doplněná plastovým nalepovacím doplňkem s poněkud abstraktním obrázkem. „Spirálové téma, jeho geometrická struktura, tak častá v přírodní říši, evokuje vývoj přírodních sil. Reprezentuje opakující se rytmus života, cyklickou povahu evoluce, symbolizuje plodnost a úrodnost země“. Tolik tedy ke smyslu obrazce. V kombinaci s moderní technologií, která víno obestírá, možná až „příliš hluboké myšlenky“, ale proč ne. Na lahvi to vypadá dobře.

Barva vína je dle očekávání (je to móda, které se tak trochu brání Burgundska, ale jinak jí podléhá celý svět) vysoká, perfektně čirá a s mladistvým fialovým odleskem. Víno velmi silně barví zuby, rty i cokoliv, na co jej omylem vylijete.

Vůně je ovocná, ale možná trochu nevýrazná (slabá). Většina tónů je spíše náznakově jemná. Objevuje se vůně chlebové kůrky a dřeva (ne bariku!). Víno chce trochu dýchat, doporučuji (i vzhledem k náznaku depotu na dně lahve) tak půl hodiny předem dekantovat.

Chuť je zvláštní. Středně plná, ovoce, slušné třísloviny. Vytváří „hrubší“ povlak na jazyku a je trochu svíravá. Projevuje se v ní „barik - nebarik“, oxidace ze zrání v sudu, ale bez projevů, které sud předává. To zařízení očividně funguje, ale výsledek je... matoucí. Pokud by mi někdo víno nalil a položil dotaz, zda sudem prošlo nebo nebo ne, nebudu schopen dát odpověď. Divné. Víno není únavné, dá se pít celý večer a nenudí.

Co říct na závěr? Je nepravděpodobné, že na toto víno (krom vinoték v Itálii) jen tak někde narazíte. Pokud ano, klidně ho vyzkoušejte. Je to zajímavá zkušenost s vínem, které se ke svému „technologickému“ původu přiznává a pochází z vinařství, které si pozornost zaslouží. Kombinace s jídlem není problém, skvěle doplní italský „studený talíř“ s prosciutem i trochu výraznějším sýrem nebo špagety s rajčatovou omáčkou.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Obchodní název: Zingari
Odrůda: Merlot, Syrah, Petit verdot a Sangiovese
Ročník: 2003
Jakost: Indicazione Geografica Tipica (IGT)
Zatřídění dle zbytkového cukru cukr: suché
Vinařská oblast: Toskánsko
Výrobce: Petra
Alkohol: 12 % obj.
Teplota podávání: 16 - 18 °C
Cena: 7,3 € (200,- Kč, vinotéka v Miláně)

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
8 8 6 6 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 2287x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 17.12.2009 19:23:09