O Víně

01.08.2006 J. Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 01.08.2006 00:00

Sauvignon 2003 kabinet - Šabata Vladimír - Vinař Rakvice

Dnes se dostávám k poslední láhvi od pana Šabaty, které jsme s Petrem během posledních dvou let nakoupili. Dnes přichází řada na Sauvignon 2003 kabinet. Protože jsme jako vždy získali řadu doplňujících informací k tomuto vínu, budu přímo citovat pana Šabatu. Typ půdy a způsob vedení hroznů: hlinito-písčitá, vedení střední. Technologie výroby: řízené kvašení. Získaná ocenění: vše vyprodáno a zaplaceno!

Láhev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena lisovaným korkem délky 40 mm s firemním potiskem. O adjustáži jsme již několikrát psali, kdo má zájem, ať si klikně na některou starší recenzi dole.

Barva je žlutozelená, ale světlá a bledá. Barevný odstín je správný, pokulává jen intenzita. V nástupu vůně poznávám květinové tóny (černý bez, akát), později se objevuje kandované ovoce. Pro Sauvignon docela nezvyklá vůně, není zde ani stopa po broskvích, meruňkách či kopřivách, dle stupně zralosti hroznů. Nemohu si pomoci, vůně je problematická a "umělá", myslím tím technologická, za což dávám pouze pět bodů.

V chuti nacházím široké spektrum tónů a lehce nasládlý ocásek v dozvuku. Zdá se mi, že toto víno je za svým vrcholem, přirozené vlastnosti Sauvignonu jsou velmi potlačené. Nevím jaká byla cukernatost hroznů, údaj jsem od pana Šabaty bohužel nezískal... Hodnota bezcukerného extraktu je také nízká a víno se bohužel jeví jako průměrné. Chybí mu šmrnc, něco čím by provokovalo a popohánělo k dalšímu ochutnání. Možná je to dáno nízkým obsahem kyselinek. Zdá se mi prostě fádní a unavené. Tím nechci říci, že muselo být takové rok či dva po nalahvování, možná jsem jen promarnil ten správný čas na otevření... Na druhou stranu je krásně harmonická, i když není stařinka tak výrazná. Jak mne pan Šabata upozornil, archivace se již nedoporučuje, takže pokud ještě tento Sauvignon máte, otevřete jej!

Dnešní Sauvignon je vhodný ke kuchyni paní Šabatové, jak mi napsal vinař :-) Nevím, co je tím přesně myšleno, ale já bych ho vzhledem k jeho kondici zkusil k předkrmům, zeleninovým salátům a neutrálním sýrům. Ze všech dosud chutnaných vín pana Šabaty je dnešní Sauvignon jedním s těch nejméně zajímavých, působí na mne fádně.

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: Sauvignon
Ročník: 2003
Jakost: kabinet
Zbytkový cukr: suché
Vinařská oblast: Morava
Vinařská podoblast: Velkopavlovická
Vinařská obec: Rakvice
Viniční trať: Kozí horky
Výrobce: Šabata Vladimír, 691 03 Rakvice 645
Alkohol: 12,7 % obj.
Číslo šarže: 02/2003
Číslo ověření: 3492/07/03
Teplota skladování: 12 °C
Teplota podávání: 10 - 12 °C
Obsah zbytkového cukru: 1,70 g/l
Obsah kyselin: 4,90 g/l
Bezcukerný extrakt: 17,20 g/l
Doporučená archivace: ne
Cena: 120,- Kč (přímo od výrobce leden 2005)

Spotřebitelská známka: 5.80

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
6 6 5 5 7

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 1989x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 24.01.2010 11:07:51