O Víně

11.07.2006 Petr Aktivni: Ano Datum a cas publikace: 11.07.2006 00:00

Dôle 2003 Appellation Valais Contrôlée (AOC) - Cave St. Pierre S.A., Chamoson, Švýcarsko

Víno Dôle tedy pochází z údolí Valais v jižním Švýcarsku - viz mapky pod tímto článkem. Tentokrát jde o kupáž modrých odrůd Rulandské modré (Pinot Noir) a Gamay. Blízká přítomnost vysokého pohoří, vztah místních lidí k půdě a k práci z něj dělá lákavý titul, i když švýcarské vinařství jistě není tolik věhlasné, jako vinařství italské, francouzské, nebo švýcarské hodinářství. Region s rozlohou vinic 5´200 ha se vyznačuje suchým, slunečným klimatem, zavlažování je nutností. Typický je zde lehký vítr, zvaný foehn („fén“) a také teplé větrné proudy z údolí řeky Rhône. Z hlediska odrůd je zde obvyklá řada bílých i modrých moštových odrůd. Z bílých zdroje uvádějí Chasselas, Johannisberg (Sylvaner), Malvoisie (Pinot gris), Muscat, Chardonnay, Marsanne blanche (pro vína „Ermitage“), Petite Arvine a Amigne. Modré moštové odrůdy, pěstované v regionu Valais jsou pak Pinot noir, Gamay, Cornalin, Humagne a Syrah. Mezi známková vína oblasti patří jednak bílá vína Fendant, vyráběné z odrůdy Chasselas a červená vína Dôle.

Informace o víně Dôle 2003 Appellation d´origine contrôlée (AOC) hovoří o změnách, kterými tato kupáž v posledních letech prošla. Obsahově je podíl odrůd Pinot Noir a Gamay celkem nejméně 85 %, přičemž většinově je zastoupen Pinot. Do vína je možno přidat podle potřeby další modré odrůdy jako Syrah, červené Humagne, Cornalin atd., aby výsledné víno bylo komplexní s osobitým charakterem místního terroir a rukopisem výrobce. Způsob zpracování je u Dôle uváděn jako tradiční a archivace vína je doporučena na 1 až 4 roky. Jsme tedy v nejlepším momentě víno otevřít a při doporučených 14 - 16 °C jej ochutnat.
I mezi víny s označením Dôle různých výrobců existují rozdíly. Dnešní víno má podtitul Réserve des Administrateurs - tedy snad nejlépe "Rezerva sklepmistra". Inu, uvidíme.

Barva vína Dôle je tmavě rubínová s příklonem k hnědavým tónům. Víno je středně vazké, již od pohledu to není těžký jižní barik. Ve vůni toho víno příliš nenabízí, čekal jsem víc. Lehké ovocité tóny jsou zatlačeny do pozadí mnohem výraznějším tvrdším a zemitým výrazem. Ta studená a neosobní poloha mi trochu připomíná červená slovinská vína Refošk nebo Teran, ale tam je pocit studené krve mnohem silnější.
Konečně chuťově potvrzuje Dôle svůj trošku tvrdší charakter, nicméně podržím-li chvíli víno ústech, ta tvrdost se po pár okamžicích posouvá více k pocitu plného červeného vína. Ve středně dlouhém dozvuku jemný a stydlivý tanin. Víno je doporučeno servírovat lehce podchlazené, než je obvyklé pro červená vína. Nechám-li teplotu vystoupat malinko nahoru, ovocité a sametové polohy se ve víně projeví více - zřejmě díky účasti odrůdy Gamay (mimochodem hlavní to zdroj pro vína „Beaujolais Noveau“). Nicméně je to za cenu vystoupení také kořenité a až pálivě útočné složky a víno tak ztrácí svůj charakter „kamenného“ červeného podhorského vína. Subjektivně mi víno jako celek chutná, cenově patří do nižší střední třídy a běžný švýcarský občan s příjmem kolem CHF 3´500,- měsíčně by si ho asi koupil na večerní piknik s přáteli, nebo jen tak k obědu :-)

Dôle bude vhodné podávat k telecímu, ke tradičnímu švýcarskému vinnému fondue, smažené drůbeži, nebo kachním a krůtím steakům.

A nakonec slibený bonus - Jak rozumíme údajům ze švýcarských etiket:

Appellation d'origine contrôlée (AOC)
Tato apelace zaručuje původ vína. Takto označená vína jsou vyrobena v přesně ohraničené oblasti, pouze z „povolených“ odrůd, pouze přesně stanoveným a schváleným technologickým způsobem, určen je také způsob a doba zrání, lahvování, balení, označení a výstupní kontrola hotového vína.

Château
Hrozny pocházejí pouze z vinic, které historicky přísluší ke sklepům konkrétního výrobce.

Terravin
Je označní pro lokální zemská vína z jihozápadní oblasti Vaud - obdoba „Vin de pays“. Takové víno je určeno především místem, kde vyrostly hrozny (např. Chasselas Romand).

Vinatura
Jde o zvláštní etiketu, která zaručuje prvotřídní jakost vína, pocházejícího z organicky ošetřovaných vinic. Nám známá integrovaná produkce hroznů

Bio-Vinatura
Jde o označení vín z organicky (ekologicky) pěstovaných hroznů, pocházejících z přesně určené tratě na vinici výrobce. Tyto eko-označení uděluje organizace VITISWISS. Jde o cechovní spolek, zastřešující šest jižních švýcarských vinařských regionů - Oficiální stránky Vitiswiss

Bourgeon Bio
Na etiketě je znázorněno poupě (pupen). Jde opět o záruku ekologicky pěstovaných hroznů a k přírodě šetrného hospodaření bez chemických přípravků - viz např. Oficiální stránky Bio Inspekta.
Musím ovšem říct, že tato apelace se uděluje nejen vinařům, ale i farmářům, kteří pěstují různé plodiny, např. stránky Cannabis Helvetica :-)

Shrnutí údajů o dnešním víně:
Odrůda: 85 % je Rulandské modré + Gamay, zbylých 15 % další odrůdy
Ročník: 2003
Jakost: Appellation d'origine contrôlée (AOC)
Země původu: Švýcarsko
Vinařská oblast: Suisse Romande
Vinařská podoblast: Valais
Bližší určení místa: Chamoson, pravý břeh řeky Rhony
Výrobce: Cave St. Pierre S.A., Chamoson, Švýcarsko
Alkohol: 13 % obj.
Teplota podávání: 14 - 16 ºC
Doporučená archivace: 1 - 4 roky
Cena: 10,99 € - vinotéka v jižním Německu, květen 2006

Spotřebitelská známka: 7.00

Etiketa & design Barva a vzhled Vůně Chuť Ostatní služby
7 8 7 7 6

Počet příspěvků v diskuzi: 0  Vložit/Zobrazit příspěvek
Počet zobrazení článku: 4149x
Průměrná známka po 0 hodnoceních: -
 1    2    3    4    5  
J. 20.12.2009 09:40:23