Frankovka 2003 odrůdové jakostní - Vinařství Vajbarovi, Kobylí
Překvapilo mě, že naposledy jsme o Frankovce psali až 19. března 2006, což jsou bratru dobré 4 měsíce - bylo to shodou okolností o Frankovce také z Kobylí a to od pana Tomčaly - sklizeň 2003 pozdní sběr.Co bych asi tak měl napsat o odrůdě Frankovka, co ještě nevíte? Co bych asi měl napsat o Vinařství Vajbarovi, Kobylí, když o nich já nevím prakticky nic? Rakvice, kde působí další vinař stejného jména, sice nejsou daleko, ale zda jde o příbuzenský vztah (řekl bych že ano, jde o to z které doby), nevím.Dnešní víno je lahvováno v khaki láhvi typu bordó se širokým ústím "oberband". Zajímavá je zvláštní stavba (montáž) jediné velké viněty - obsahově není ovšem nic moc. Nese navíc 3 různá označení výrobce: zcela nahoře čteme Vajbar Vinařství, z červeném pásku dole pak nejdříve Vinařství Vajbarovi a vzápětí vedle toho Marie Vajbarová. Tak nevím, jak se vlastně firma oficiálně jmenuje, nicméně nějak víc se do tohoto tématu nevnořuji a raději otevírám láhev.Víno je barvy kovově rudé, na světle je viditelný rudě-fialový posun. Barva je čistá a pěkná, zdá se mi ale trošku světlejší, než bych u Frankovky očekával. Svou vůní víno sametově pohladí, neboť tato je hladká, švestková s ostřeji peprným výrazem. Nezteplalo mi náhodou a nejde o projevující se (dosti nízký - jen 10,7 %) alkohol? Raději s vínem ještě na chvilku k ledu. I pak se vůně projevuje stejně, ale celkový dojem z vína je spíš - slabší výraz.Stejně jako voní, tak víno i chutná. Jde o poměrně běžnou Frankovku, která nenabízí nic mimořádného, čím by mě upoutala - výraznější odrůdové znaky, nebo nějaké zjevné specifikum. Ve svém těle je jen průměrně plná, naštěstí nepálí ani nemá žádnou pachuť. O dozvuku, rouchu, šatu a podobných fajnovostech nemá cenu se nějak moc rozepisovat.Podle mne jde o víno určené k běžnému pití, např. sobotnímu obědu, kdy nám maminka nebo (něčí) manželka naservíruje (nebo taky my sami sobě) třeba kuřátko s nádivkou, kam bych dal třeba právě ony zmíněné švestky, aby se jejich chuť s Frakovkou sladila. K tomu vařené erteple, několik deci oné Frankovky navrch a pak už jen najít kout, kde bychom mohli tak na dvě hoďky spočinout v klidném rozjímání a nechat chlorovodíkové žaludeční šťávy deptat, drtit, rozkládat a štěpit onen výtečný mix :-)Osobně jsem si tuto Frankovku koupil asi před rokem v malinké sympatické vinotéce pana Petráka přímo v Kobylí za cenu něco kolem stokoruny hlavně proto, že od místního Vinařství Vajbar jsem zatím nic nepil. Myslím ale, že nedostupnost vína na širším trhu a také běžná řadovost ve smyslových projevech z něj dělá právě pro nás, přespolňáky, akorát tak místní raritku. Myslím, že příště se v oné vinotéčce podívám i po jiném titulu.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: FrankovkaRočník: 2003Jakost: odrůdové jakostníObsah zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: VelkopavlovickáVinařská obec: KobylíVýrobce: Vinařství Vajbarovi, Kobylí 509Číslo šarže: 02/03Evidenční číslo jakosti: 23H2-04/01106Alkohol: 10,7 % obj.Teplota podávání: cca 16 °CCena: do 100,- Kč - ve vinotéce pana Petráka v Kobylí, únor 2005