Rulandské bílé 1997 pozdní sběr - Neoklas a.s. Šardice
Neoklas Šardice obhospodařuje na 125 ha vinic a vlastní dalších 10 ha mladých výsadeb. Rulandské bílé zde zaujímá v odrůdách pro bílá vína až páté místo s 7,4 ha po Veltlínském zeleném, Mülleru-Thurgau, Muškátu moravském a Ryzlinku vlašském. Odrůdová skladba je široká a výsledná vína jsou velice zajímavá, jak dokazuje i láhev Rulandské bílé 1997 pozdní sběr, které získalo Zlatý diplom Grand Prix Vinex 1999 a patří do vybrané skupiny TOP77 moravských vín 1999/2000.
Lahev typu Bordo má objem 0,75 l (zelené sklo) a je uzavřena plným korkem délky 38 mm s potiskem výrobce, odrůdou, ročníkem a jakostí. Barva je citrónově žlutá s nádhernou jiskrou. Vůně je extraktivní s vyšší kyselinkou a najdete zde tóny květinové, máselné, vanilkové až po med a chlebovinu, která je typická pro starší a vyzrálé ročníky. Chuť je dlouhá a plná, cítíte jemnou máslovou příchuť. Ležením několik let v láhvi získalo na kvalitě a pravděpodobně dosahuje svůj vrchol. Skutečně jde o výjimečné víno a obě ocenění jsou uděleny právem. Víno je vhodné k mírným úpravám vepřového a hovězího masa, měkkým sýrům s bílou plísní, drůbeži a rybím pokrmům. Zralé víno, což je tento případ, můžete podávat k bažantovi a divočině. Za pozornost jistě stojí i velmi příznivá cena u výrobce. Kdo si potrpí na Rulandské bílé, které je plné a harmonické, má velkou možnost!
Hodnocení jsem provedl 3. prosince 2006.
Shrnutí údajů o dnešním víně:Odrůda: Rulandské bíléRočník: 1997Jakost: pozdní sběrZatřídění dle zbytkového cukru: suchéVinařská oblast: MutěnickáVinařská obec: ŠardiceViniční trať: ČerveniceVýrobce: Neoklas Šardice, a.s.Číslo šarže: 07Evidenční číslo jakosti: 32V98-3140/7Číslo vzorku: 36Alkohol: 11,2 % obj.Rok lahvování: 1998Obsah zbytkového cukru: 1,9 g/lObsah kyselin: 6,1 g/lBezcukerný extrakt: 23,0 g/lOcenění: Zlatý diplom Grand Prix Vinex 1999, TOP77 moravských vín 1999/2000Cukernatost moštu: 23,2 °NMDoporučená archivace: 1998-2000Teplota podávání: 10 - 12 °CDatum sklizně: 28.10.1997Stáří vinice: 26 letZpůsob vedení révy: střední (rýnsko-hesenské)Technologie výroby: lisování nízkým tlakem, zakvašeno čistou kulturou kvasinek, jemné čiření, před láhvováním ostrá filtraceZpůsob odlepení etikety: láhev ponořit do horké vodyCena: 133,- Kč (cena přímo u výrobce v roce 2002)